I krigets vindar

Förra veckan drog det fram ett oväder som för många var helt ovesäntligt. Men för vissa skogsägare och landsortsbor var det inte så roligt, jag har pratat med dom som har tusentals kubikmeter timmer som ligger i brötar i skogen nu. Vardagen går vidare och skogsbolagen ställer upp med maskiner och resurser.

Skogsägarna har såna här perioder av utsatthet, i media är det mest prat om alla negativa konsekvenser av skogsbruket medan det pratas lite om dom som kämpar med att röja upp efter en storm. Dom som jobbar med ledningslinjerna dom gör om möjligt ett ännu bättre jobb bara för att människor ska få igen strömmen. Vi ska vara glada att vi har utvecklat dom maskinerna vi har i Sverige för det går ganska fort att städa upp med dom maskiner som finns. Utan skogsbruket hade vi varit ställda nu ett bra tag.
Sönderfrusna hus är det säkert så det räcker ändå.

Var till Lycksele idag, körde E12 och jag har under min förhållandevis korta tid inte sett slikt häromking. Avundas inte dom som har huggarvagnarna kopplade nu.

Stora ekonomiska förluster, flera hundra kronor per kubik brukar man räkna i extra avverkningskostnad mot träd på rot.

”I krigets vindar” det kanske är att ta i men många känner nog så. För en person som tex har 50 hektar skog där 40 blåser ut när det är i gallringsålder det kan bli en ganska tragisk personlig tragedi.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.