Investera i landsbygden med en skatteändring 

Många företagare och eller skogsägare eller småföretagare drömmer om ett garage eller en verkstad. Det är ofta vad som saknas mellan att det rör sig på en gård eller vid en verksamhet och inte. 

Jag har en idé som skulle kunna förändra detta och jag har skrivit en motion som är under behandling och det ska bli roligt att se vad (Cuf) tänker i frågan. 

När en näringsverksamhet bygger en ekonomibyggnad så är avskrivningstiden 25 eller 50 år. 

Många skogsägare och småföretag har obeskattat kapital som kan vara ett skogskonto till exempel. Uttag ur ett skogskonto innebär direkt beskattning på inkomsten.

Därför tycker jag och har skrivit en motion som föreslår en förändring som skulle innebära att man kan välja vilken avskrivning man vill på upp till en miljon kronor i byggkostnad eller underhåll på ekonomibyggnader, tex direktavdrag eller 5 eller 7 år. 

Jag tror att det skulle innebära en våldsam förändring när det gäller fina ekonomibyggnader framförallt på landsbygden vilket i sin tur skulle leda till en ordentlig ökning av småföretag som skulle kunna hålla på med mer praktiska tjänster. 

Miljongränsen är mitt förslag och den beror givetvis på att om man släppte hela avskrivningsiden på ekonomibyggnader så skulle investeringstunga industriföretag ha en otrolig fördel mot de som gnetar på och givetvis skulle det också slå hårt mot skatteintäkterna. 

Som sagt, motionen ska prövas och jag tror att det är en bra idé. 

Ännu en idé efter att ha pratat med och lyssnat på människor. 

Fredrik Jacobsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.