Åkare i strejk i Ryssland 

För ungefär 2 år sedan införde Ryssland en kilometerskatt på tunga lastbilar. 

Nu har ryska åkare strejkat i en månad och i vissa regioner börjar situationen bli ohållbar vad gäller försörjning till samhället. Människor kommer med matkassar till åkarna som sitter och vaktar sina lastbilar tillsammans med polisen och taxiåkare när de vet att åkarna måste hålla ut för att få till en effekt.

En bedömning av en åkare är att hela folket står bakom dem och att politikerna inte lyssnar till folket. Allt detta trots att media styrs av Moskva. 

Jag hörde detta på radion imorse och inser att Sverige och Ryssland kanske inte är så olika som man skulle kunna tro när Ryssland styrs av Kreml eliten och Sverige av VPK gänget. Likheterna i denna fråga som är så närgången landet bredvid och i båda länderna i folkmun, ett sätt att ”fylla på kassan” är slående liksom reaktionerna från näringslivet. 

När ska den svenska regeringen skrota förslaget om en kilometerbaserad skatt? 

Försöker regeringen följa Rysslands exempel? Är det kanske där man fått inspiration?

Isak From (S) riksdagsledamot från Norsjö menade häromdagen i en reaktion efter en kommentar jag gjort på Facebook att det han tror på i frågan om kilometerskatten är att fler ska få en löning den 25e och färre skogsägare och företag ska ha en god vinst, det är hans övertygelse. 

Jag tror inte att utvecklingen efter införandet av en kilometerskatt kommer leda till fler löningar den 25e däremot så är (s) helt rätt ute (om de vill sänka Sveriges konkurrenskraft gentemot omvärlden).

I Ryssland strejkar åkarna, samtidigt i Sverige vill regeringen verkligen införa en liknande skatt. Skillnaden mellan länderna är att i Sverige kommer kostnaden för skatten i större grad hamna på slutkunderna. 

Det vet regeringen och de västerbottniska (s) riksdagsledamöterna och de gör allt för att experimentet ska gå igenom budgeten. 

Fredrik Jakobsson  (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.