Ställ in ställ upp ställ om!

Det är feta rubriker om hur oljebranschen, flygbranschen och fordonsindustrin är i fritt fall och alla journalister, politiker och näringslivsexperter förfasas och undrar hur vi ska rädda dem. Jag börjar bli lite trött på detta. I decennier har de och de flesta av oss andra vetat att vi inte kan fortsätta med det ekonomiska system vi lever i. Omställningen har hela tiden skjutits på framtiden till förmån för kortsiktiga vinstuttag för en alltmer koncentrerad finanselit. Färre och färre på toppen får mer och mer samtidigt som fler och fler på botten får mindre och mindre. Våra livsuppehållande ekosystem misshandlas, sugs ut och förstörs i allt snabbare takt. Det är varken ekologiskt eller socialt hållbart i längden.

Fossilindustrin, flyget och fordonsindustrin är några av de huvudansvariga för klimatförändringarna. Så när våra makthavare pratar om att rädda dem så menar de att de vill tillbaka till att fortsätta som vanligt, med fortsatt miljöförstöring och utarmning av ekosystemen genom naturresursutsugning. Vi kan inte fortsätta så här. Om det någonsin har funnits ett tillfälle att stanna upp och skärskåda vårt samhälle för vad det faktiskt är och gör med både oss och hela vår värld så är det nu. Vi har lyckats med den första biten, att stanna upp. mycket av det som nu händer sades bara för några månader vara helt omöjligt.

Ja, detta slår hårt mot vårt ekonomiska system. Det ekonomiska system som vi för närvarande lever i men som inte är en naturlag. Om något så strider många av dess premisser mot just naturlagarna. Vi tar ut mer än vad naturen hinner återskapa. Det kan en sjuåring räkna ut att det inte fungerar i längden.

Nu är tillfället att börja tänka nytt. Nu är tillfället att ställa om miljö- och klimatförstörande industrier. Nu är tillfället att starta ett samhällsomställningsprojekt med månlandningsdimensioner. Människans förmåga att både förstöra och skapa är helt makalös. När vi sätter manken till och verkligen bestämmer oss så är det få saker som vi inte klarar av. Så varför inte omdirigera den energi vi använder till destruktivitet till att skapa ett långsiktigt och hållbart samhälle för alla?

Tyvärr är det starka krafter som vill se oss kvar i den destruktiva modell vi lever i. De som har mest att vinna på detta är förespråkare för snabba, kortsiktiga vinster (storbanker, s.k. riskkapitalister, multinationella företag och dess ledare). De som sätter sina personliga förmögenheter före människoliv. Det är de som tycker att det är självklart att göra stora aktievinstutdelningar samtidigt som de kräver miljardstöd från staten. Det är samma människor som genom lobbying och korruption jobbat stenhårt för att luckra upp miljökrav, arbetsrätt, avskaffa och sänka förmögenhetsskatter och andra omfördelande system. Det är samma människor som jobbat för och lyckats med att avreglera och privatisera så mycket som möjligt av våra gemensamma trygghetssystem. Samtidigt har de sett till att försäkra sig om att de är omgärdade av trygghetssystem för att de själva aldrig ska behöva lida vare sig socialt eller ekonomiskt. Att staten (folket) ska komma och rädda dem (bailouts) när de klantat till det. Sådana garantier som de vill förvägra alla vanliga arbetande människor. Så vilka är det som är de egentliga trygghetsknarkarna? Det är nämligen något som den ekonomiska eliten ofta anklagar arbetslösa, sjukskrivna och arbetande vanliga människor för att vara, bara för att de strävar efter och kräver sociala skyddsnät som gör att de slipper osäkra anställningar eller tvingas gå från hus och hem om de skulle bli just arbetslösa eller sjukskrivna.

Har ni läst och hört om hur luft och vatten har blivit renare runtom i världen under den rådande pandemin? En kortsiktig vinst säger en del miljöforskare och de har rätt om vi inte tar chansen nu och utvecklar vårt samhälle i en riktning som även våra barn och barnbarn kan leva i. Jag har inga illusioner om att det är lätt men alternativet kan jag garantera inte blir särskilt trevligt. Vi har redan sett exempel på det. Tänk på hur rädda de flesta blev bara av Covid-19. Hur folk fick panik, började hamstra och fly ut till sina sommarstugor. Hur tror ni det blir när mat och vatten börjar ta slut på riktigt? När ekosystem efter ekosystem kollapsar.

Men det måste inte bli så. Fast då måste vi fan anstränga oss. Och det börjar hos våra makthavare. De måste lägga ut regelverket som gör det lätt för alla i samhället att dra sitt strå till stacken. Vi har valt dem för att de ska ta hand om oss. Vi har valt dem för att de ska arbeta för att vi ska kunna leva goda och säkra liv. Vi har valt dem för att detta även ska gälla framtida generationer. Det är dags att vi påminner dem om det. Det räcker inte med lite laddstolpar för elbilar, källsortering av kartong och plast, liiiite snålare fossilbränslebilar, straffavgift för plastpåsar, trängselavgifter och biltullar.

Återigen, det behövs systemomställning och det gäller inte bara på miljöområdet i sig. Det inbegriper hur beslut tas, ansvarsutkrävande, hur företag ägs och drivs, människovärde, naturvärde, resursfördelning, etiska och moraliska gränsdragningar, motståndskraft m.m. Om det inte har tillsatts kommissioner kring detta så måste det skyndsamt göras och de ska ha en bred och djup social representation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.