Detta är ingen avart – det är precis så här det är tänkt att fungera

Den här rapporteringen från The Intercept visar exakt hur hemska effekter den kapitalistiska logiken får. För detta är ingen avart, utan precis så den är tänkt att agera, reagera, resonera och verkställa. Precis som Glenn Greenwald här säger så är det tankeväckande hur vi i väst har höjt våra katter och hundar till familjestatus och (med rätta) aldrig skulle acceptera minsta lilla misskötsel av dessa husdjur. När vi hör om att de i andra länder äter hundar så blir det ramaskri på sociala medier. Om vi hör om någon som slagit sin hund så blir det (med all rätta) uppror i samhället.

Men när det kommer till djur som vi satt till att tillgodose vår livsmedelsproduktion med råvaror och sina liv så upphör genast empatin. Den upphör till den grad att vi inte bara resonerar att nyttan överväger lidandet och miljöförstöringen utan vi accepterar eller blundar för ren tortyr. Vi blundar, för ingen av oss som bor i s.k. fria och upplysta samhällen med fri tillgång till nyheter och fakta kan med minsta trovärdighet hävda att den inte vet om vad som händer. Lyssna på hur grisarna vrålar ut sin ångest i filmklippet och säg sedan ärligt att du tycker att detta är en frisk ekonomisk samhällsmodell. Detta förfarande där man stänger av ventilationen så att djuren kvävs och i princip kokas levande (s.k. Ventilation Shut Down) ansågs helt logiskt ekonomiskt för företaget då efterfrågan på griskött rasat under Coronapandemin. Vi måste samtidigt inte lura oss själva att tro att det stannar vid djurhållning. De här makthavarna inom näringsliv och politik som följer dessa ekonomiska normer är lika beredda att offra massvis av människor för att säkra och öka sina vinster. Miljontals människor dör varje år runtom i världen som en direkt eller indirekt konsekvens av denna vinstjakt. Det är förgiftade vattenreservoarer, utfiskning, avskogning, utarmad odlingsmark, försurning, artutrotning o.s.v. För att inte tala om den luckrativa krigsindustrin.

Den inneboende logiken i kapitalismen är att man ska generera, inte bara vinst utan större vinst varje år än föregående år. Ibland är det t.o.m. på kvartalsbasis. En annan faktor som är inbyggd i systemet är likgiltigheten inför de skador och det lidande som jakten på ökad vinst orsakar. Det enda som inom systemet kan få ett företag som följer dessa ”lagar” att bry sig om att minimera sådana negativa effekter på människor, djur och miljö är om det blir en större kostnad i form av minskad vinst eller dåligt rykte för företaget att inte bry sig än om man gör det. Att undvika dålig PR är också en av orsakerna till att företag undertrycker anställdas möjligheter att för allmänhet, myndigheter och rättsväsende rapportera misshälligheter på arbetsplatser. Därav klausuler om lojalitetskrav i anställnings- och kollektivavtal.

Därför måste sådana här drivkrafter motverkas med hjälp av lagstiftning. Samtidigt måste samhällsandan ändras. Det nyliberala paradigm som råder har gjort stora delar av befolkningen mer eller mindre likgiltig inför de fruktansvärda effekter som vår jakt på lyx och flärd orsakar miljön och andra människor, både när och fjärran. Solidaritet är inte ett fult ord. Det är en av grundpelarna för ett fungerande och omtänksamt samhälle. Det vi nu lever i förespråkar och premierar egoism och kortsiktiga vinster. Till och med människor som hävdar att de älskar sina egna barn över allt annat offrar gladeligen deras framtid och hälsa för att kunna fortsätta leva sina behagliga liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.