Skyll inte på Miljöpartiet

Nu talas det återigen om att bägaren kan ha runnit över för Miljöpartiet i regeringen efter avslöjandet om Socialdemokraternas separata förhandlingar med de borgerliga partierna i migrationsfrågan. Detta är dock inte första gången och den enda frågan där Miljöpartiet har blivit överkörda och förödmjukade av Socialdemokraterna. Utbyggnaden av Arlanda, godkännandet av Preems raffinaderi i Lysekil är bara några av de senaste exemplen. Socialdemokraterna har hela tiden behandlat Miljöpartiet som något man inte behöver ta hänsyn till. Visst, Miljöpartiet är mycket mindre än Socialdemokraterna men det betyder inte att man inte ska behandlas med respekt. Säga vad man vill om Alliansen men Moderaterna behandlade småpartierna i den regeringskoalitionen med mycket större respekt än Socialdemokraterna någonsin gjort med Miljöpartiet.

Jag vänder mig även starkt mot hur man väljer att beskriva denna risk för en regeringskris i medierna. Man lägger hela skulden på Miljöpartiet om regeringen skulle spricka när man talar om att det är de som ”utlöser en regeringskris” om de skulle välja att lämna. Det är både ett väntat men samtidigt märkligt sätt att resonera på. Väntat då det är så det fungerar när man har en strömlinjeformad mediekultur med journalister som helst inte vill störa status quo utan agerar inställsamt gentemot de traditionella maktsfärerna. Märkligt eftersom man helt bortser från Socialdemokraternas ansvar i krisen.

Om en kvinna tar sina barn och lämnar sin man för att han ständigt misshandlar henne så skulle ingen vettig människa komma på tanken att anklaga henne för att splittra familjen. Så ska det heller inte vara i fallet med regeringen. Socialdemokraterna har misshandlat Miljöpartiet i åratal. Det håller inte i längden. Till slut rinner bägaren över. Det måste både Socialdemokraterna och media förstå. Ett stort problem är att makten i sig med välbetalda poster väger mer än att bedriva en hedersam politik. Ett annat problem är att Socialdemokraterna de senaste decennierna har utvecklats till ett mer eller mindre borgerligt parti. Detta syns inte minst på miljöområdet. Här har man gång på gång huggit Miljöpartiet i ryggen. Så det är inte konstigt om de ledsnar. Frågan är om Miljöpartiet vågar göra verklighet av hotet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.