Fröken visselblåsare

Det dyker ständigt upp sådana här fall där chefer på olika nivåer i samhället tror att de är några jävla maffiabossar i en Hollywoodfilm. Attityden är helt bisarr. Regionens ledning har gjort fel men de läxar upp och straffar den som påtalar det. Hur kan det komma sig att en person som hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa överhuvudtaget får behålla jobbet efter en sådan här uppvisning? Författaren och journalisten Nils Funcke säger ”Man får inte vidta någon som helst åtgärd mot någon som använt sin yttrandefrihet och meddelarfrihet så som hon gjort genom att skriva den där insändaren”.

Winsa är långt ifrån ensam. Chefer bryter mot lagar på löpande band i arbetslivet runtom i landet men det verkar vara helt omöjligt att få till någon form av åtgärder för att stoppa det eller avskräcka chefer från att på olaga väg tysta och straffa anställda som påtalar oegentligheter.

Cheferna frågar visselblåsaren Ingrid: ”Förstår du vad lojal betyder i det här fallet?

Jag undrar om cheferna förstår vad lojalitet handlar om. Lojalitet är något man förtjänar. Lojalitet kan inte enskilt från en part krävas av en annan. Då kallas det för lydnad och det är något helt annat.

Vårt samhälle har halkat rejält snett de senaste decennierna. Det har infunnit och spridit sig någon slags ”herre och tjänare”-attityd bland chefer både inom privat och offentlig sektor. Man verkar ha fått för sig att man kan göra lite som man vill och blir man avslöjad eller motsagd så svarar man med hot och bestraffningar eller blankt blånekar. Det är en mycket skrämmande och osund människosyn.

6 kommentarer

 1. Caanita

  Ingrid på Bureå vårdcentral blev dumförklarad rakt av när hon fick frågan ” förstår du vad ordet lojal betyder i det här fallet”.
  Dessa två kvinnliga chefer hjälptes verkligen åt att tala om vilket problem hon orsakat.
  Den som går rakryggad ur detta är Ingrid.
  De kvinnliga cheferna borde få frågan om dom ” förstår vad orden härskarfasoner, dumdristighet och idioti betyder”.

 2. Jan Sjöström

  Hej.

  I alla delar en saklig beskrivning av ett samhälle i förfall.
  Demokrati utan ansvar för någon, är omöjligt.

  Att ”utesluta ansvar för tjänstepersonal” är grund till sak
  och omständighet. Ett samhälle som inte förmår ”straffa”
  sina felande lakejer, är omöjligen i funktion.

  Din och hundratusentals andra konklusioner slår över
  samtliga åsiktspektra. Söker vi grundläggande funktion,
  måste naturligtvis ansvar och konsekvens vara möjliga
  att utkräva.

  Med hälsning / Jan

  • thedoctor (inläggsförfattare)

   Beklämmande att se hur ansvariga politiker nu står och ser förvånade och överrumplade ut. Jag slår vad om att ingen av dessa skyldiga chefer kommer att få mer än ett, i bästa fall, ”Fy skäms!” eller ”Tänk dig för. Tänk på att folk kan spela in.” och allt detta endast i enrum för att hålla allmänheten utanför.

 3. Undersköterska

  Jag tror faktiskt att många chefer i dag väljer personal som inte vågar protestera. Det är bekvämt att anställa människor som inte kan språk, lagar och regler. Människor som är tysta och gör det de ska, inget annat!

  • thedoctor (inläggsförfattare)

   Självklart gör de det och våra svaga fackföreningsledningar (central och regional nivå) låter dem komma undan med det och till och med göra det lättare genom att ge upp arbetsrättsliga rättigheter som generationer av fackligt aktiva riskerat liv och lem för. Vi får det samhälle vi förtjänar tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.