Varför står bussjäveln i vägen?

Om du kör på Daniel Naezéns gata via Norrlands universitetssjukhus så har du säkert råkat ut för att en buss står med bakänden ut i körbanan och blockerar trafiken. Hur irriterande detta än är så ska du inte ta ut det på bussföraren. Vi bussförare har ända sen det byggdes om bett om att få ha s.k. ”flytande hållplatslägen” bl.a. för att det ska bli smidigare för trafiken att passera.

Flytande hållplatslägen innebär att den buss som kommer in först kör längst fram. Detta ger flera fördelar. Bussen hamnar rakt utmed trottoarkanten så att passagerare kan gå av och på enklare. Skaderisken för både människor, fordon och omkringliggande struktur likt skyltar och annat minskar också. Bussarna slipper bli ”inlåsta” och har lättare att avgå på rätt avgångstid samt att övrig trafik lättare och trafiksäkrare kan passera stillastående bussar.

Umeå kommuns kollektivtrafikchef Fredrik Forsell har dock under alla dessa år varit en orubblig motståndare till flytande hållplatslägen. Detta får, inte minst vid högtrafik effekten att bussar ofta står med bakänden ut i körbanan då de måste försöka knixa sig in på sitt fasta, dedikerade hållplatsläge.

Ett av argumenten för att ha fasta hållplatslägen är att det skulle vara lättare för resenärer att hitta till rätt buss. Det argumentet är endast giltigt om de specifika bussnumren alltid angjorde ”rätt” hållplatsläge vid alla tillfällen. Nu ser verkligheten väldigt annorlunda ut. Inte minst för att olika bussnummer samsas om samma hållplatslägen. Linje 1, 9 och 72 har t.ex. samma hållplatsläge och de kommer inte alltid in i samma ordning. Detsamma gäller linje 5, 8 och 75. Så den fina planen spricker direkt. Dessutom så har bussarna jättefina nummer- och destinationsskyltar samt utrop via högtalare. Sist men inte minst så går det även att fråga bussföraren om hjälp.

Så istället för att tuta på och hötta med näven åt bussföraren så prova gärna att kontakta Fredrik Forsell och försök få honom och Umeå kommun att ändra sig i frågan. Det skulle alla vinna på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.