Orsakerna till Kommunalcirkusen är något helt annat än allmänheten förleds tro

I månader har vi nu fått genomlida anklagelser och uthängningar kring Kommunal Umeå och Västerbotten. Det allt har kretsat kring är anklagelser om fusk och girighet. Angreppens banerförare har varit Jonas Bergström på Folkbladet som verkligen hedrat den trend vi levt i sedan 11/9-2001 då alla principer om rättvis behandling av personer anklagade för någon form av oegentligheter kastades över bord. Människor som lyft handen och efterfrågat lite återhållsamhet och eftertanke har direkt eller indirekt anklagats för allt från att försvara fusk till att ha samröre med Vladimir Putin, vara Assad-anhängare och antisemiter. Det är som plockat ur CIA:s handbok för hur man smutskastar politiska motståndare.

Detta har gjort det tydligt att det här aldrig i huvudsak har handlat om fusk med ersättningar. De anklagelserna är bara ett verktyg för att nå det verkliga målet, att få bort rivaler till åtråvärda positioner som vissa individer ser som sina rättmätiga språngbrädor till en lukrativ karriär. Samtidigt vill dessa personer förhindra eller bromsa alla former av vänstersväng inom Kommunal. Hela situationen har dessutom förvärrats av motsättningar mellan individer inom och mellan de olika organisationsnivåerna. Vad det hela handlar om är alltså maktkamp, ideologi och arbetsmiljö i en salig blandning.

En mycket olycklig konsekvens av detta är att personer som egentligen tycker lika ideologiskt har hamnat i motstående läger då de lurats att ta ställning till försvar av fusk eller inte. Det är extra tragiskt då vi numera inte enbart måste slåss mot arbetsköparsidan utan även nyliberala krafter inom fackföreningsrörelsen som till varje pris vill förhindra att alla former av stridsåtgärder, såsom strejk, används för att få till förbättringar för medlemmarna. Alla krafter behövs som vill få Kommunal och hela fackföreningsrörelsen att börja visa musklerna och avancera istället för att ideligen retirera.

Dessutom ska ingen tro att företeelsen med parallella flerfaldiga ersättningar upphör när den här cirkusen är avklarad. Bara för att det inte är godkänt på vissa nivåer så betyder det inte att toppskiktet inom Kommunal gjort avkall på möjligheten och ”rätten” till dubbla ersättningar. Visste ni t.ex. att förre avdelningsordföranden Håkan Nilsson under åren 2017-2020 samtidigt hade arvode som ledamot i förbundsstyrelsen? Det arvodet påverkas inte av några andra arvoden som en förtroendevald kan tänkas ha, såsom avdelningsordförande på heltid. Håkan Nilsson lyfte nästan 200000 kronor dessa år som ledamot i förbundsstyrelsen. Det betalas dessutom ut på årsbasis, oavsett hur många möten man kallas till. Så här ser reglementet ut men självklart borde arvodet räknas av mot andra arvoden inom organisationen. Det är inte lite motsägelsefullt att begära att fackligt förtroendevalda på lägre nivåer ska engagera sig gratis samtidigt som detta godtas i toppskiktet. Är det accepterat på en nivå så ska det vara det i alla led. Annars ingenstans. Man ska ju inte kunna berika sig på fackliga uppdrag som någon skrev i Folkbladet.

 

Det fanns en tid då fackföreningsrörelsen såg sin historia som en förebild, något man var stolt över och hämtade kraft ur:

Från Kommunals jubileumsskrift 2010.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.