Svensk media älskar krig och avskyr de som motsätter sig det

USA:s tidigare försvarsminister Donald Rumsfeld avled den 29/6. Det är uppseendeväckande hur medier beskriver hans gärningar och eftermäle. I SVT beskrivs kort hans perioder som försvarsminister och att han stödde välgörenhet för krigsveteraner. Man får en bild av en ambitiös och snäll farbror. Aftonbladet skriverMest känd är Rumsfeld för att han översåg det amerikanska försvarets respons på attacken mot World Trade Center den 11 september 2001. Han hade således en central roll i USA:s invasion av Irak och Afghanistan.”. USA:s ”respons”? Central roll? Det är milt sagt en underdrift. Han var en av huvudpersonerna som ljög USA och indirekt hela världen in det illegala kriget i Irak 2003. Ett krig som slog sönder Mellanöstern och ökade terrorhotet istället för att minska det. Terrorgrupper poppade upp som svampar med IS som den mest kända och fruktade.

Vidare beskriver Aftonbladet honom som en man med integritet och som ”aldrig gömde sig från att ta ansvar”. Ett citat från George W. Bush men Aftonbladet bemödade sig inte att kritisera eller ens bemöta uttalandet. Om Rumsfeld verkligen hade tagit ansvar för sina handlingar så skulle han ha dött i fängelse. Han beskrivs som en man som inte var rädd att ta tuffa beslut. Jaså? Tuffa för vem eller vilka? Konsulterade han det irakiska folket innan han tog det ”tuffa” beslutet att mörda en miljon av dem och slå landet i spillror?

En annan historisk amerikansk politiker som avled tre dagar tidigare lämnade däremot inga avtryck alls i den svenska pressen. I den amerikanska pressen har han bagatelliserats och rentav smutskastats. Den jag talar om är Mike Gravel. Har du som läser det här hört talas om Vietnamkriget? Har du hört talas om Pentagondokumenten (Pentagon Papers)? Det var de läckta hemliga dokument som beskrev bakgrunden till och USA:s inblandning i Vietnamkriget. Som senator offentliggjorde Gravel dessa dokument genom att med risk för sitt eget liv läsa in och protokollföra tusentals sidor i kongressens arkiv så att de blev tillgängliga för det amerikanska folket. Tillsammans med Daniel Ellsberg medverkade han till att vända opinionen hos allmänheten mot kriget och snabba på det amerikanska tillbakadragandet och avslutandet av kriget i Vietnam.

Det är verkligen avslöjande och osmakligt hur en krigsbrottsling skönmålas och beskrivs med respekt medan en fredsaktivist som med risk för sitt eget liv kämpade emot denna mordiska krigsmaskin, i bästa fall ignoreras men även hånas och förtalas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.