Näringslivets fräckhet

Maken till arrogans och fräckhet har jag nog inte sett tidigare. Ett gäng företagsledare kräver att politikerna måste göra mer för att förhindra att naturen förstörs.

Flera av de personer och företag som nu ställer krav på de folkvalda runtom i världen gör samtidigt allt vad de kan för att slippa att betala skatt, tysta kritiker och inte minst lobba för lagändringar för att slippa alla möjliga miljölagstiftningar. Bolagsvärlden köper lojalitet och tystnad genom ”bidrag”, mutor med andra ord, till politiker och organisationer. Pengar och tillgång till politiska beslutsfattare ger ännu mer pengar. Företagare och politiker går dessutom fram och tillbaka mellan näringsliv och politik och bär ständigt med sig både värderingar och kunskaper som de sedan utnyttjar maximalt för egen vinnings skull.

Minns ni striderna kring TTIP? Nä, det har väl alla förträngt för länge sen. Det såldes in som ett ”handelsavtal” som skulle göra all handel lättare och bättre men de delarna som man talade tyst om handlade om de maktinstrument som man skänkte företag genom att ge dem möjligheten att stämma stater om de hade fräckheten att t.ex. införa lagar som skulle skydda miljön, folkhälsan eller arbetsrätt på bekostnad av företagens ”uppskattade framtida vinster”. TTIP och liknande lagstiftningar, för det finns många som är i drift, handlar alltså om att motverka precis det som de här företagsledarna och många av deras gelikar låtsas kämpa för.

Men vore det nu inte underbart om politikerna verkligen tog dem på orden och genomförde de systemförändrande lagändringar som måste till? Det tragiska är dock att även om den drömmen skulle slå in så skulle de här hycklarna direkt tillintetgöra dessa försök med de vanliga metoderna för de menar inte ett ord av de här låtsaskraven. Det här är bara ett spel för galleriet för att dra uppmärksamheten från den globala förödelse och korruption som de dagligen sysslar med för att öka sina vinster och förmögenheter.

Det krävs utomordentligt modiga politiker och beslutsfattare för att driva igenom det som verkligen behövs. De som vågar råkar ut för det multinationella näringslivets fulla arsenal av vapen för att oskadliggöra dem. Det är en sak att säga rätt saker men så fort någon visar allvar med att vilja genomföra dem så sätter förtalsmaskineriet igång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.