Andreas Georgsson (S)

Tillsammans bygger vi Umeås framtid.

Att vara här och nu.

Av , , Bli först att kommentera 5

Sommaren är tiden många av oss väntat på, nu ska vi göraallt det där som vi inte hunnit med under året. Semestern fylls av en listan med saker som ska göras. Precis som övriga året. När så sommaren och semestern är slut, så har vi ändå inte hunnit med allt det där vi skulle göra och var tog den där välbehövliga vilan vägen?

Tyvärr åker jag också dit, att jag fokuserar på att göra istället för att vara. Vi är varelser och då ska via vara. Tyvärr så har vi skapat en bild av att det är viktigt att göra saker. Att det är själva görandet som är livet.

När vi närmar oss livets slut, så är det inte görandet vi minns, det är när vi har varit som vi minns. Vi minns när vi var med vår föräldrar i stugan och det regnade hela dagen, vi fick en hel dag med varandra. Vi minns när vi satt hos morfar och fick höra historien om när morfar fick lära sig att simma i ån. Vi minns vår första kyss, när våra barn föddes, vi minns alla de stunder då vi var tillsammans med våra nära och kära. Vi önskar då att vi lagt mer tid på att vara, än på att göra.

För att få ett rikt liv så gäller det att fylla det med tid då vi kan vara. När jag sitter där på fjället och ser utöver Torneträsk, då är det lätt att vara här och nu. Tiden liksom försvinner, jag är där och det finns inget då eller sen utan bara nu. Jag blev sjuk av mitt görande, jag gjorde så mycket att en dag kunde jag inte längre stiga upp. Jag har fått lära mig att vara är viktigare än att göra den hårda vägen.

Tyvärr är det inte alltid så lätt att vara här och nu. Vi har skapat ett ekorrhjul där det är görandet som premieras. Från det vi föds tills vi dör. Min politiska drivkraft nu, är att förändra vårt synsätt. Så vi kan var mer här och nu, då finns fjälltoppen där i skolan, på arbetet, i vården och i omsorgen.

Jobbskatteavdraget slår mot vård, skola och omsorg

Av , , Bli först att kommentera 3

Vård skola och omsorg drabbas dubbelt av jobbskatteavdraget.

Det första och det som nämns i debatten är att regeringen kunde använt reformutrymmet till satsningar inom dessa sektorer, för att på så sätt stärka dessa områden och hålla sysselsättnigen i lågkonjunktur uppe. Samt att detta är områden som det finns stora brister inom och därmed behöver satsas på, på flera olika sätt.

Det andra som kanske inte är lika uppenbart är det faktum att jobbskatteavdraget haft en effekt på löneutvecklingen. Jobbskatteavdraget har enligt experterna gjort att lönerna bara mellan 2007 och 2009 blivit 4% lägre. Räknar vi då vidare fram till idag med samma trend så motsvarar det en missad löneökning runt 8%. Det är en hel månadslön i missad löneökning. Men vad är då skillnaden att få ett avdrag eller att få en löneökning? Hur påverkar det vård, skola och omsorg, samt för dig som gått miste om den.

En löneökning ger högre skatteintäkter för kommuner och landsting.

Hur hänger det ihop?

Om du hade en lön på 24 000 kr när regeringen tog över 2006 den genomsnittliga löneökningen fram till idag ger då att lönen idag är 29 500 kr. Skulle du då fått den löneökning som skulle gällt utan jobbskatteavdraget. Skulle din lön idag vara 31 860 kr. Det är 2 360 kr mer i lön före skatt.

Vad är då skillnaden för dig efter skatt, med jobbskatteavdrag har du kvar 21 987 kr efter skatt, med höjd lön har du 21 631 kr kvar i plånboken efter skatt. Alltså fick du 356 kr mindre kvar i plånboken om du valt löneökning istället för jobbskattevadraget.

Men det är inte hela sanningen du har även missat 269 kr i inbetalning till din pension per månad, plus din avtalade pension som minskat med 89 kr. Sammanlagt 358 kr i minskad pensionsinbetalning per månad.

Så resultat för dig ekonomiskt är en förlust. Både idag och på långsikt då det påverkar dina pensioner och din löneutveckling.

Hur blev det då en förlust för kommunen och landstinget?

Jo, även de skulle fått mer i intäkt från skatten på din lön, som då kunde ha använts till skola, vård och omsorg. I räkneexemplet ovan, blir det till kommun och landsting 781 kr mindre per månad i skattintäkt.

Så i detta nollsummespel för dig, även om det påverkar din pension, om du inte valt att placera pengarna i just pensioner, vem blev då vinnaren?

Ja, det blev den som har en inkomst över brytgränsen, eftersom skatteffekten här ökar med jobbskatteavdraget, det blir ju mindre andel av lönen som hamnar över brytgränsen och därmed leder till statlig inkomstskatt. I denna grupp har inte heller löneökningarna hållits nere av jobbskatteavdraget. Så de har både fått lägre skatt och högre lön, så effekten på pensionerna har här uteblivit.

Jobbskatteavdraget har gett dig sämre löneutveckling, sämre framtida pension, lägre skatteintäkter för kommun och landsting, vilket lett till sämre vård, skola och omsorg. Pengarna från statskassan som använts för jobbskatteavdraget, kunde ha använts på så många olika sätt, som gett investeringar för framtiden och nya riktiga jobb.

 

Vi behöver ett bättre arbetsliv också.

Av , , Bli först att kommentera 5

– Ska inte du iväg idag?
– Jo, men jag känner mig inte kry, behöver sova. Jag skickar meddelande till jobbet att jag är hemma idag. Jag har ju kört på lite mycket senaste tiden.
– Okej, då åker jag och barnen nu. Hejdå!
– Hejdå!
– Sover du?
– Va?
– Klockan är halv fem. Har du varit uppe något eller har du sovit hela dagen?
– Jag har sovit, är hon halv fem?
– Ja, jag går och fixar middag, kan du skjutsa barnen till simningen sen?
– Va, ja?!
– MAAAT!
– Kommer, somnade om.
– Är du inte hungrig?
– Nej, jag tror jag går upp och lägger mig igen är helt slut i kroppen. Måste bli frisk så jag kan fara på jobbet imorgon vi har ju möte.
– Hur är det idag, ska du stiga upp och äta frukost? Visst hade du ett möte du skulle på?
– Jag orkar inte känner mig som en disktrasa. Jag verkar ha fått något, jag måste nog vara hemma idag också.
– Ska du ha en alvedon?
– Nja, jag sova lite till. Det borde släppa snart.

Det gjorde det inte efter en vecka träffade var jag i kontakt med läkaren på telefon, men kunde inte ta mig utanför dörren. Efter två veckor gick jag ut tog bussen ner till företagshälsovården. Det var den värsta resa jag någonsin upplevt. Ljud, rörelser, färger, ljus var så starka. Kroppen rörde sig i sirap, huvudet värkte, jag gick längsmed husväggarna. Jag hörde mina egna tankar som gick i slowmotion, jag fick stanna vid flera tillfällen under promenaden på 300m från bussen till läkaren, för att jag blev illamående och för att hjärnan liksom stod stilla.

Jag hade gått in i väggen. Månaderna innan, jobbade jag som aldrig förr. Sov 2-3 timmar, vissa nätter inget alls. Det var ingen skillnad på helg eller vardag. Jag behövde få klart mitt arbete. Så jag kunde börja på mina nya arbetsuppgifter istället, som jag såg fram emot, det var ju därför jag sålde företaget, jag skulle jobba mindre och få ägna mer tid åt att utveckla våra tjänster. Att jag nu jobbade mer än jag någonsin gjort, var ju för att bli klar. Det skulle ju snart bli ändring, då skulle jag få vara ledig och vila.

Men, så blev det inte, kroppen sa tydligt och bestämt stopp.

Det är nu snart två år sedan. Jag har bytt arbetplats och går på stressrehabiliteringen en dag i veckan. Jag är inte frisk, min kropp är som gammalt batteri, det tar lång tid att ladda, men räcker inte så länge.

Men, till skillnad mot ett batteri, så kan jag successivt öka min kapacitet igen. Men, det är inte enkelt. För det innebär att jag ska programmera om min egen hjärna att agera och reagera på nya sätt. Att få hjärnan att inte säga ja till allt, att inte använda upp energin som finns utan spara på den, mm.

Saker som jag lär mig på rehabiliteringen. Jag är har tur som bor i ett landsting som har en fast verksamhet för just utmattningssyndrom. Som det egentligen heter, en sjukdom som har tydlig diagnos. En sjukdom som drabbar kreativa, aktiva, ansvarstagande individer. En sjukdom som det tar långtid att komma tillbaka ifrån.

Jag skulle vilja att vi hade mer förebyggande vård. Som identifierade riskerna i arbetslivet och där det finns tydligare regler som motverkar att vi blir sjuka av vårt arbete.

Därför har jag valt att kandidera till rikdagslistan. För att jag vill att vi inte bara ska få fler jobb, vi ska ha jobb där vi kan må bra och hålla hela livet. Det blir vi alla vinnare på.

DAB Radio

Av , , 2 kommentarer 0

Den digitala radion har inte lyckats slå i Sverige ännu. Fast SR var tidigt ute och var med när övriga länder startade sina sändningar 1995. Fram till 2002 fanns det sändningar på nationell nivå. Men då ströps budgeten eftersom ingen lyssnade på de digitala sändningarna. Så sedan dess sänds DAB bara i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.

Men, nu är något på gång. Vår granne Norge skulle släcka ner sitt FM nät 2014, vilket flyttats fram till 2017. I Storbritannien så lyssnar nu majoritet på radio, via just DAB radio. Och här i Sverige så har vi nu ett årtal 2020, ska FM nätet var släckt.

Vad är då fördelarna med DAB radio jämfört med FM radio. En stor fördel är att det krävs mindre energi, en DAB sändare behöver bara 2-4 kW, medans FM sändaren kräver 60kW. DAB radion kan samsas om samma frekvenser för flera radio stationer och angränsande sändare kan sända kanalerna på samma frekvens och stödja istället för dagens FM sändare som stör angränsande sändare som ligger för nära i frekvens.

DAB radion har också utvecklats och nuvarande version kallas DAB+ och kan sända 5.1 ljud. Till DAB radion, kan information skickas om aktuell låt, programinformation, mm.

Vad talar då emot DAB radion.

Att mobilt Internet växer snabbare. Via mobilt Internet kan vi vara mer aktiva lyssnar. DAB radion är fortfarande en passiv lyssningsform. Där jag inte kan ha en tvåvägskommunikation. I bilen kommer jag inom kort att kunna lyssna på musiktjänster som Spotify, använda Internet radio, läsa nyheter, mm.

Apple har förstått detta och ger sig nu in i denna marknad och utvecklar sina produkter för integrering med bilens instrumentpanel. Det dröjer nog inte länge innan vi ser Microsoft och Google där också. Google utvecklar ju en egen självkörande bil.

Radion i hemmet är snart ett minne blott. Hemma lyssnar man på sin platta, ofta då inte live utan via SR Play. När man ska städa är det trevligt att avverka några sommarpratare.

Så risken är stor att DAB radion hinner gå ur tiden innan den ens han komma in.

Det som skulle kunna rädda DAB radion är en version med möjlighet att kunna påverka innehållet, med någon form av tvåvägskommunikation som känns mer naturlig och enklare än dagens alternativ.

Umeå Centrum

Av , , 2 kommentarer 5

I gårkväll så ledde jag ett Yoga pass i Vänortsparken. Det var en härlig känsla att kunna göra detta mitt i centrum.

Umeå behöver och kommer att fortsätta att växa. Då är våra grönområden viktiga områden att förvalta.

Därför måste vi växa smart, centrum ska vara mötesplatsen där vi går från handel till krogen, bion, teatern, till älven och parkerna. Mixen av liv och rörelse med stillhet och lugn är något jag tycker vi ska utveckla.

Biltrafikens ljud är det som bryter tystnaden i parkerna idag. Ett ljud som jag vill att vi ska minska.

Umeå har alla förutsättningar för att använda el mer i våra transporter.

Vi är vana vid att plugga in bilen i ett eluttag på vintern. De flesta åker korta sträckor varje dag. Arbetsplatser, skola, dagis och fritid ligger inom korta avstånd för de allra flesta.

Men ibland behöver vi lämna stan för att åka till inlandet, eller IKEA, fast det behövs ju snart inte längre och till paradisbadet är ju tåget snabbare.

Laddhybrider är de bilar som jag tror kommer vara valet fram tills dess, att batterier räcker längre och kan tankas längs vägarna, lika snabbt som en fossilbil.

Men då behöver vi vara med och se till så att, lika självklart att en parkering har en motorvärmarstolpe, lika självklart ska det gå att ladda bilen vid varje parkering.

Umeå har varit tidigt ute med satsningarna på el bussarna. Jag tycker vi ska fortsätta med det. Det kommer att gynna vår stad.

2020 när vill jag sitta i vänortsparken och leda mitt yoga pass och vi kommer då inte höra någon buss eller bil. Inte för att de inte finns där, utan för att de är tysta. Och de fossila bilarna är då, just fossiler.

Vem betalar en skattehöjning?

Av , , 1 kommentar 4

Både Kommuner och Landsting har fått sämre och sämre ekonomi. En av anledningarna är att kommuner och landsting får ta en större del av den ekonomiska krisen, då regeringen genom sina reformer minskat statens kostnader för sjuka och arbetslösa.

Lösning ett, är att regeringen ändrar sina reformer.

A-kassans differentierade avgift har regeringen redan erkänt var ett misslyckande. Som fått arbetslösa som saknar A-kassa att tvingas leva på kommunernas försörjnings stöd istället.

Utförsäkringarna i sjukförsäkringen har regeringen också delvis erkänt sitt misslyckande. Långtidssjuka som inte kan gå tillbaka till ett arbete, har istället ställts på bar backe. Även de har fått vända sig till kommunernas försörjnings stöd.

Den höga arbetslösheten som regeringen lovade att de skulle ordna med sina reformer, har inte lyckats. Istället ser vi arbetslösheten nå nya skrämmande nivåer.

Samtidigt stiger ohälsan i arbetslivet, ett område som regeringen var snabb att prioritera ner. Fler och fler tvingas lämna sina arbetsplatser på grund av sitt arbete.

Ändå finns kunskapen. Men regeringen valde att inte fortsätta satsningarna på detta och få ut kunskaperna i arbetslivet.

Förebyggande billiga åtgärder, blir istället kostsamma långa åtgärder, för att få människor tillbaka i arbete. Som Landstingen får betala, men även företagen som tappar viktig kompetens.

Ett hårdare arbetsliv, arbetslöshet och utförsäkringarna för också med sig att fler och fler, mår psykiskt dåligt. Landstingens läkemedels kostnader för psykofarmaka rusar iväg.

Vem kan ärligt säga att regeringens reformer är rätt väg för Sverige, ska fler och fler må sämre och få det sämre?

Då kommer vi till lösning 2, minska kostnaderna. Ja, det går att göra till en viss gräns. Men, kommuner och Landstingen kan inte styra över alla kostnader, då dessa är tvingande i lag. Här skulle regeringen kunna skjuta till pengar till kommunerna och landstingen när dessa kostnader ökar på grund av regeringens reformer och konjunktur läget. Istället väljer man att minska just dessa stöd, förutom till främst Stockholm.

Så till alternativ tre, ett alternativ som diskuteras mer och mer runt om i Sverige, med regeringen som påhejare. Skattehöjning, vill regeringen höja skatten? Nja, de vill ju införa ett jobbskatteavdrag till, men de ser gärna att kommuner och landsting höjer sina skatter. De menar att utrymmet finns just för jobskatteavdraget.

Anledningen är också att då blir det en plattare skatt. Alltså att den som tjänar mer, minskar sin skatt och den som tjänar mindre, betalar mer. För ska ekonomin gå ihop, måste de som tjänar mindre, betala mer, när de som tjänar mer, minskar sin skatt.

Du kanske undrar hur går det ihop höjs inte skatten för alla lika mycket?

Ja och nej. Höjs skatten med 50 öre per hundralapp så höjs den ju för alla. Men, jobbskatteavdraget höjs också, så för den med arbete och en lön på ca 30 000 kr, får efter avdrag i kronor samma skattehöjning som den som är sjuk eller arbetslös, som får en ersättning på ca 20 000 kr.

Jobbskatteavdraget är så utformat att det höjs med en skattehöjning och det följer prisbasbeloppet. Så när löneökningarna har hållts nere, samtidigt som prisbasbeloppet höjts, så är det idag fler höginkomsttagare som inte når taket i jobbskatteavdraget mot när första avdraget infördes.

Summering av alternativen, ett förändra reformerna, se över kostnaderna och låt staten skjuta till stöd för konjunktur och reformer som påverkar kostnaderna, tre höj skatten.

Jag tror att vi efter 2014, måste göra alla tre alternativen. Nuvarande insomnade regering kommer inte lyckas få fram någon fungerande förändring innan valet.

Ekonomin i stat, kommun och landsting måste vara i balans. Därför är sund ekonomi en förutsättning för en välfärdsstat. Politik är att välja, vi kan välja vilket samhälle vi vill ha. Så vi kan välja en rättvis fördelning av den ekonomi som vårt samhälle genererar.

För mig är valet att vi ska välja en väg där fler och fler får det bättre och mår bättre. För mig är det självklart att ett samhälle ska lyfta dess individer, inte trycka ner dem.

Apell 1 maj 2013 Ålidhems Centrum

Av , , Bli först att kommentera 7

Hej kamrater!

Jag heter Andreas Georgsson och är nyvald ordförande för Tomtebo-Innertavle S-förening.
Idag samlas vi här för att bekämpa orättvisor och att visa på något annat, en bättre framtid för Sverige.
När jag satt och formulerade mitt tal kring det vi samlats för idag. För en human flyktingpolitik, rätten till heltid och att välfärden går före vinsten.
Så, kände jag att jag ville ge er ett tal om den tid vi lämnar och den tid som vi är påväg mot. Något som kan ge oss styrka att lyfta blicken, sträcka på ryggen och gå ut och inge en tro på framtiden.
Kamrater
Igår var det Valborg, då samlades vi för att lämna den mörka och kalla tiden bakom oss, och välkomna den ljusa och varma tiden.
Vi har haft en lång kall period bakom oss, en period där vårt samhälle, fryst ute större och större grupper.
Ett samhälle som inte längre tror på varje individs förmåga.
Ett samhälle där mörkret och kylan fått råda så länge, att tron på en ljusare och varmare framtid har försvunnit hos allt för många, inklusive den svenska regeringen.
Där gruppen vi har blivit färre och färre och gruppen De har blivit fler och fler.
I den kalla mörka tiden har gruppen vi arbetande, fått fler och fler belöningar för våra insatser och gruppen de arbetslösa har fått fler och fler straff för att motiveras till ett arbete som inte finns.
I den kalla mörka tiden har gruppen vi friska, fått förtur till vård, gruppen de sjuka har istället mer och mer lämnas åt sitt öde.
I den kalla mörka tiden har gruppen vi högpresterande, fått möjlighet till bättre utbildning, gruppen de svaga uppmanas att inte längre gå i skola.
I den kalla mörka tiden har gruppen vi rika, fått fortsätta att slösa på naturens resurser, gruppen de fattiga ska stå för notan.
Kamrater
Vi har en regering som låter samhället falla fritt, ner i avgrunden där det inte finns annat än mörker och kyla.
I den kylan och det mörkret föds rädslor, rädslor som omvandlas till hat och misstro.

Men, kamrater

Idag så är det den första dagen på en ljusare och varmare framtid.
Jag vet, att idag startar vi vår resa mot något nytt.
En framtid för ett annat samhälle, ett bättre samhälle.
Vi ska lyfta vårt samhälle bortom det vi tidigare uppnått, vi ska gå längre i varje enskild fråga, vi ska utmana oss själva och vi ska visa att Sverige kan mer och bättre.
Vi ska ta oss ut ur kylan och mörkret och in i ljuset och framtiden.
Kamrater
I den ljusa varma framtiden delas inte samhället längre i vi och de.
I den ljusa varma framtiden byggs en tro på en framtid, genom att erbjuda trygghet och möjlighet att skapa sitt eget liv.
I den ljusa varma framtiden läggs grunden för drömmar som kommer att skapa vårt framtida Sverige.
I den ljusa varma framtiden så är det, det riktiga arbetarepartiet som skapar förutsättningarna för att alla faktiskt ska kunna ha ett arbete att gå till varje dag.
I den ljusa varma framtiden förbättras arbetslivet för ett mer jämlikt och hälsosamt arbete, ett arbete där alla får plats och ett arbete som det går att försörja sig på.
I den ljusa varma framtiden är utbildningssystemet något som följer oss genom livet, ett system som hela tiden kan ta vid när det behövs.
I den ljusa varma framtiden finns det inget behov av att känna oro för att bli sjuka, råka ut för en olycka eller blir arbetslös. Tryggheten från samhället finns där för oss, när vi som mest behöver den.
I den ljusa varma framtiden kan drömmar få leva och bli verklighet oavsett familj, uppväxt, skola eller boende.
I den ljusa varma framtiden skapas vårt framtida Sverige med våra barn i åtanke. Då byggs ett land som lever i balans med vår natur, som alla gemensamt tar ansvar för.
I den ljusa varma framtiden så kommer det att lysa upp där mörkret fått fäste och skingrar den rädsla och det hat som fått gro.
Kamrater
Nu ska det blå och kalla som allt för länge fyllt våra hjärtan med egoism, bytas ut mot det röda som fyller våra hjärtan med värme och öppenhet.
Nu låter vi elden från igår fortsätta att brinna, vi låter den brinna i våra hjärtan, brinna i vårt engagemang och brinna för en ljusare och varmare framtid.
Nu är du en av de facklor som brinner för framtiden.
Tillsammans ska vi tända fler facklor, så att den 14 september 2014 kommer kylan och mörkret ge vika på alvar.
Nu är det du som går ut och tänder nästa fackla för framtiden.

Jag vill vara stolt över det samhälle som vi står för i Sverige

Av , , Bli först att kommentera 4

Det är inte utan tvekan som det kännas som en klump i magen, när fler och fler delar i det svenska samhället inte står för eller verkar för öppenhet och tolerans.

Som i veckan när Beatrice Ask bemöter det öppna brevet från Hassen Khemiri, med oförståelse. Enligt henne så är vi i det svenska samhället inte lika inför lagen. Vi ska acceptera att kontrollen av oss medborgare är hårdare om vi har ett misstänkt utseende.

Kanske kommer Beatrice med förslag, att de som vill undvika att misstas för att vara kriminella utifrån sitt utseende, ska bära en symbol som visar att de inte är kriminella och tillhör det svenska samhället.

Det är en skrämmande bild av det svenska samhällets utveckling. Vilket också känns, det engagerar oss som vill att Sverige ska vara ett samhälle som står för något annat.

Den kriminella verksamhet som Beatrice vill komma åt, är ett symptom på ett helt annat problem som inte löses med ID kontroller i tunnelbanan.

Under allt för långtid har fokus i det politiska styret varit att lösa symptomen, på de problem som finns i det svenska samhället. Dessa symptom har möts med åtgärd om hårdare regler, mindre acceptans och trångsynthet.

Vi får då ett samhälle som inte tar tag i orsakerna till problemen, istället skapa vi nya problem och grogrunden för mycket allvarligare samhällsproblem.

Polisen som jobbar med gängkriminalitet i Stockholm vittnar om detta, rekryteringsbasen för gängen har aldrig varit så god som nu och det finns inget som tyder på ett trendbrott åt det positiva hållet, snarare så går kurvan starkt åt andra hållet.

Orsakerna till detta är kända, ändå väljer den sittande politiska ledningen, att fortsätta fokusera på symptomen.

Den svenska kronan är den valuta som stärkts mest i världen de senaste åren, vi har nu en valuta som är lika stark som före 90-talskrisen.

Ändå backar vi in i framtiden. Vi har ett politiskt styre som har oförmågan att förvalta detta läge. De lägger inte resurserna på att åtgärda orsakerna och komma åt grogrunden till problemen i samhället.

Jag vill vara stolt över det svenska samhället, jag vill kunna säga till mina barn, i det svenska samhället står vi upp för varandra, vi hjälper varandra i medgång och motgång, vi är öppna och toleranta mot varandra, vi ser varje individ som en resurs och en möjlighet till utveckling framåt.

Därför kommer jag jobba för en Socialdemokratisk valseger 2014, delar du min ambition, ta kontakt med din s-förening där du bor eller gå in på vår hemsida www.socialdemokraterna.se/umea.

Det är du och jag tillsammans, som kan förändra det svenska samhället.

Flumskolan klarade av det som Folkpartiets skola inte lyckas med.

Av , , 1 kommentar 7

Ständigt kommer nya rapporter och statistik som visar på att den svenska skolan inte längre är vad de borde vara.

Senast idag är det SCB som har gjort en undersökning om ingenjörsutbildningen och behovet av ingenjörer i arbetslivet. Där konstaterar man att det kommer saknas 50 000 ingenjörer inom de närmaste åren. För att möta detta behov ser man att ca 20 000 kan omskolas och att 30 000 extra platser i ingenjörsprogrammet införs både på gymnasienivå och högskolenivå.

Det intressant är att den "flum"-skola som jag själv kommer ifrån, vi som gick i skolan från 70-talet och fram till 90-talets skolreform. Vi klarade att fylla behovet av denna kompetens. Vi gör det dessutom bäst i världen.

Generationen som gick i skolan då, är den generation som är mest innovativa i hela världen, alla kategorier. Något vi ska vara stolta över, då Sverige före det låg i botten, när vi hade Folkpartiets skola med ordning och reda och aga i skolan.

Den förändring av skolan som startade i mitten av 90-talet och som pågått fram till idag. Har inte lett till en bättre skola. Varken för de starkast eller de svagaste eleverna, kunskapen om hur vi bygger en bra fungerande skola finns, låt oss använda den.

Vi vet också att både de svagaste och starkaste individerna utvecklas bäst i skolan om de får dela klassrum. Den uppdelning som vi sett de senaste åren har lett till en nedåtgående spiral.

Skolan är till för alla och skolan måste finnas där för oss genom livets alla skeden. Därför ser jag framemot att vi Socialdemokrater tydligt markerar i vår nya skolpolitik det livslånga lärandet och dess betydelse både för den enskilde men också för samhället. Att det är vår uppgift att se till så att varje unge får den allra bästa utbildningen, utifrån sina förutsättningar och när hon är redo för det.

Bort med förmånsbeskattningen av busskort

Av , , 1 kommentar 7

Jag vill göra det möjligt för fler människor att åka med kollektivtrafiken i vårt land. Med ett ökat nyttjande av kollektivtrafiken så får vi flera starka samhällsvinster. Den första som du nog tänker på är miljön, ett ökat nyttjande minskar utsläppen, kan vi dessutom bygga kollektivtrafik som till största delen är eldriven, som bussprojektet i Umeå. Så får ni de största mängderna av skadliga utsläpp i våra städer. Vi får också en trevligare och lugnare stadsmiljö.

 

Det andra är att om fler åker så kan det satsas på fler destinationer, turtätheten kan ökas och därmed får fler möjlighet att åka buss. Med färre bilar så kan den som behöver ta bilen lättare komma fram. Vilket också minskar utsläpp. Vi får också en hälsoeffekt i form av minskat stress, för alla parter. Det skulle även minska behovet av parkeringsplatser.

 

Idag är det få arbetsgivare som ger sina anställda periodkort på kollektivtrafik, därför att det är förmånsbeskattat. Det finns flera exempel där man valt att backa, just av den anledningen.Det gör att den minskade intäkten för staten när förmånsbeskattningen tas bort. Skulle vägas upp flera gånger om av den ökade försäljningen.