vandring genom västerbotten med hundar o vagn

Se varje dag som en ny utmaning

Återvänder för en stund till Åsele och………..

2013-07-27
kl.14.36
Skulle återkomma om ett trevligt tillställning, som har och pågår varje år i Åsele, ( det är inte bara marknaden man tänker på ) men detta kretsar till snudd på tidpunkten vid Åsele marknad.
I drygt 20 år har Kommunen inbjudit femtio-åringarna som gått skola i kommunen, ( räcker så om de gått en vecka totalt, man behöver ej vara född i kommunen, men de flesta är så. Jo …. då skickas det ut en inbjudan vart helst personen i fråga befinner sej, bjuds alltså in till den årliga samman-kommsten, Under en dag är det kommunen som har ett fullmatat program, för de 50-åringar som kommer, i år skickades det ut 55 inbjudningar, OCH DET KOM 50 STYCKEN, inte dåligt.
Peter Lindström det nya komunal-rådet sen ett år tillbaks, som jag satt o samtalade om detta var mycket nöjd med årets upplaga. Dagen började med samling vid Hembyggds föreningens gårdar, men en form av av-prickning, sedan bar det av mot Tallsjö och den Unika Asplunds Lant-handel som jag fick tälta natten före, hos de nuvarande ägarna. Där bjöds det på en god information om Lanthandeln, med lite förtäring, bussning ut till Åsele Golf-bana för lunch och information av närings- idkare. Säkerligen intressant för de som kanske för många år varit mer eller mindre frånvarande från kommunen. Därefter sammlades man åter på hembyggds-gården i Åsele, där jag befann mej när de kom infarande, grupp–fotografering, rundvandring med två hembyggds-klädda flickor som hade guidning för de före detta ” skol-barnen” , därefter förtäring inne på Cafeet inne på området med mer info, från närings-ansvarige, …….. därefter uppladdning, för en härlig o troligtvis uppfriskande sammling, vid Wärdshuset vid Ångerman-älvens strand, med mat o mer,( troligtvis) sluten tillställning, de första timmarna, sedan var det fritt för andra att äntra Wärds-huset, många tidigare (skolbarn) kommer o vill vara med.
Enligt Peter är denna kommun rätt ensam om inte helt ensam om denna tilldragelse.
Givetvis bra att ordna detta i sammband med Åsele -Marknad, en marknad som har skett sen urminnes tider, med samerna som för flera hundra år sedan begav sej ner till mer bebodda traktewr för att köpslå med andra människor, o där kommer Vinter-marknaden givetvis in också, då samerna kunnde färdas efter vatten dragen som var frusna och därigenom lättare att ta sej fram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.