Fredrik Gustavsson, Vindeln

Ofrivilliga nedskräpare

Som bybo är det en smått förvirrande insikt av hur mycket skräp det finns i städerna trots att det på regelbundet avstånd finns papperskorgar lite här och var. Ändå verkar man bara kasta skräp på marken lite hur som helst och lite var som helst. 

En av ungdomarna jag mötte längs vägen tillbaka till kontoret kastade en tom godispåse på marken och jag samlade mod till mig för att fråga varför han slängde den på marken och inte i papperskorgen 20 meter bort. Han svarade att alla andra kastar sitt skräp på marken och då kunde väl han också göra det. Påsen, den tänkte han inte plocka upp för det finns det andra som gör. Jahaja. Här har vi ett problem utan uppenbar enkel lösning.

Nu är det väl inte alla som medvetet skräpar ner. Vissa gör det helt utan att vara medvetna om det för stunden och märker det i stället långt senare.

Det visar sig nämligen att om det finns ett staket av något slag som man behöver korsa för att komma in på en genväg i snön, så finns det nästan alltid något paket cigaretter, en busslista, en hög med kvitton, tändare, näsdukar, servetter, handskar och förpackningspapper. 

Varför är det då på det viset?

Jo, nu när det blivit kallt och vitt ute har vinterkläderna kommit fram. Vinterkläder har generellt sett något rymligare fickor än sommar- och höstkläder och man kanske lägger något mer i fickorna då. När man då tar ett älgakliv över ett staket för att tjäna några meter på att gå längs den upptrampade genvägen trillar överskottet ur fickorna som man inte stängt.

Som tur är finns det ett enkelt sätt att minska på detta något ofrivilliga nedskräpare. Stäng fickorna!

 

//Fredrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.