Ibland blir man brydd och ganska bedrövad

Läser hur djurrättsaktivister än en gång släppt lös tusentals minkar. Syftet är höljt i dunkel. Dessa stackars krakar går ett dystert öde med trolig död tillmötes eftersom dom inte kan skaffa föda på egen hand. Rent djurplågeri är vad detta handlar om.

Vem tror man att man hjälper? Ingen vet.

Vi lagstiftar i Sverige om olika saker. Hästar ska ha sällskap, och få vistas ute viss tid varje dag. En ’hästlig rättighet’. Inget snack i nån klausul där om att när det kniper går ’medel före mål’. Uppfyller hästägaren inte kriterierna kan han dömas för djurplågeri punkt slut.

Visst är det bra och fantastiskt att leva i ett samhälle som även värnar om våra djur, men visst vore det än mer självklart att detta skulle vara en mänsklig rättighet…..och särskilt om man är gammal, funktionshindrad och t ex demenssjuk?

Att få ha rätt till sällskap ibland och att få komma ut en stund varje dag, eller åtminstone någon gång i veckan, låter för mej som en högst rimlig önskan, men för de mest utsatta – våra sjuka äldre – gäller att ’medel går före mål’ när det kommer till kritan och man inte hinner utföra det med befintlig bemanning.

Det räknas då inte som ett lagbrott utan får passera obemärkt. Då får man helt enkelt stanna inne i motsats till hästarna. Jag vet exempel där personer inte varit utomhus på långa tider.

Men mer resurser är inte alltid hela lösningen. Jag skulle önska att man prioriterade och synliggjorde vissa ’basic’ saker som man inte fick tumma på.

Mat, dryck, sömn, basala kroppsfunktioner, tillsyn och omvårdnad räknas ju som mer eller mindre självklara, medan sällskap, frisk luft och aktivitet utifrån individens önskningar och förutsättningar mera är en ’lyx’ idag och i hög grad beroende på engagemang och prioritering hos utförarna.

Jag fasar för min egen ålderdom. Precis som i skolan är det så att den som lever om värst, får mest uppmärksamhet och resurser.

Tysta små tanter är det ingen som ser. Bäst att man tränar sina röstresurser och köper sej en visselpipa medans man kan. Kanske man skulle kunna få en ’tamaguchifunktion’ på handleden där en liten elektronisk signal påminner mina vårdare om att nu måste Gunnel få en kram, lite uppmärksamhet, lite att dricka , eller en stunds vila, annars dör hon….

Man ska inte förakta tekniken som hjälp i denna utsatta tid. Kanske mina vårdare skulle vara mer motiverade om de fick poäng för varje utfört moment. Bonussystem? Nu skenar min fantasi, men visst krävs det att vi tänker till för att förbättra saker och ting.

En seriös ide jag har – är däremot att istället för värnplikt, borde alla ungdomar efter gymnasiet ha ett obligatoriskt "socialt värnpliktsår" där man skulle få arbeta inom äldreomsorgen mot en viss dagpenning.

På så vis skulle man kunna överbrygga åldrar, träna sej i empati och få en förståelse för andra människor. Våra ungar är nu mestadels fostrade till individualister och ser bara till sitt. JAG JAG JAG – är nutidens mantra.

Jag tror det vore en bra livsläxa och skulle ge samhället framtida tex politiker och läkare, med ett bredare perspektiv och högre allmänmänsklig kompetens. Visst låter det bra?!

Slutligen skulle jag vilja hälsa till eventuella djurrättsaktivister och övriga som har ett trängande behov av att släppa ut någon: Bli istället volontär i äldreomsorgen, ta med dej en liten tyst tant eller ensam farbror ut i friska luften ett par gånger i veckan istället, och du kommer att växa och uppleva en mening med ditt liv.

Frivilligarbetare behövs i dagens äldreomsorg.

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Här fanns det många goda tankar och idéer. Ta den här texten och anpassa den lite för tidningen och så sänder du in den som debattartikel till VK. Kanske att du ska maila den till Christina Husmark-Persson, SKL och alla kommunalråd, soc-nämnder och soc-förvaltningschefer i länet också. Det blir lite jobb, men kanske får någon liten tyst tant eller farbror det lika bra som en häst på ålderns dar.

    Sen skulle det förvåna mig om Du blir en tyst tant.

  2. Bojan

    Tycker det är helt rätt när folk släpper ut minkar från dessa vidriga farmar!

    Jag är precis som du, medveten om att nästan alla stryker med, men detta öde tycker jag är betydligt bättre än att dessa minkar, först genererar pengar till farmaren, för att sedan förvandlas till något statusplagg för nån äcklig överklass kärring som stinker müskparfym och röker mentholcigaretter.

    Jag hoppas att det svidit rejält i plånboken dom gånger farmaren i Umgransele fått besök!

    /Djurvän

  3. Sann djurvän

    En långsam svältdöd bättre än en väldigt snabb? Plus alla fågelungar och annat som får dö för de minkar som i alla fall lyckas fånga något.
    Jag tycker inte som du, Bojan.

  4. robban

    Blir bedrövad när jag läser kommentarerna, o inser att var fokus på kommentarerna ligger Om man läser hela blogginlägget så ser man ju att det är en allvarlig varningsklocka till oss samhällsborgare ang vår äldreomsorg som inte fungerar som den beslutats om.
    Skulle tro att anarkisterna (läs militanta o odemokratiska djurrättsaktivister) skulle ropa på rättsväsendet om vi i samma anda beslutade oss för att trakassera denna minoritetsgrupp med att uppsöka deras hem och godtyckligt vandalisera, det kanske tom skulle räcka att släppa ut luften ur deras cykel så skulle dom ringa polisen.
    Alla vi som har en mor/far/morfar/mormor/farfar/farmor inser ju ganska snabbt att vi har en missriktad empati, våra äldre har det ju faktisk sämre än hästen både juridiskt o praktiskt. Vi går ju mot en kraftig snedfördelning där många fler än nånsin äldre skall vårdas av en sinande skara så det är väl där vårt fokus borde ligga i sann demokratisk anda.

  5. Sonia

    Det var för denna text jag tyckte du borde få Nobelpris, men jag började skrev kommenterna lite hipp som happ, hipp som jag är 😛

  6. Gunnel

    Hej Jan!

    Du har så kloka synpunkter och verkar veta vad du pratar om. Jag skulle tacksamt ta emot tips/hjälp för att kunna ”anpassa” min text till en debattartikel. Själv har jag inte riktigt kläm på hur man gör eftersom jag är en ganska nyförlöst tyckare i offentligt skrivande. Det går bra att isåfall maila till mej på [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.