Att koka soppa på en spik

Samma vecka som vi flyttade till Sörfors lades butiken i Brännland ned till vår besvikelse. Visserligen jobbar vi ju båda heltid i stan, så det borde inte vara något problem med att kunna få hem dagligvaror. Det som däremot kan stöka till det är när man oförhappandes får främmande eller ett par extra tonårspojkar övernattandes. Med andra ord får man alltid gardera sej och ha något på lut "utifall att". Vara lite extra kreativ och röra ihop något vid behov. Oftast fixar det sig.

Min kära mor har ett fint ordspråk: Fem var bjudna och tio komna – häll vatten i soppan och bjud välkomna. Tanken är god även om vattnet numera oftast ersätts av creme fraische eller något annat fettbildande. Min nödproviantlösning handlar ofta om att komplettera måltiden med något riktigt gott bröd, en ost och nåt smarrigt till efterrätt. Gärna en god smulpaj med glass. Det är standardlösningen.

Idag gick jag ut hårt vid spisen och har en jättelasagne special på gång i ugnen. Älgfärs med het salsa, paprika, lök och vitlök, bechamelsås med ost och lite spenat i. Det gäller att vara påhittig för att få i sonen grönsaker. Han är fortfarande på gurkstadiet…hm.

I grytan bredvid kokar grunden till en gammeldags rejäl köttsoppa. Köttsoppa och höst hör ihop för mej. Jag kan om jag blundar – än en gång förflytta mej i tanken till mammas kök hemma i Vindelgransele.

Det är höst. Slakten är klar och spisen går het på alla fyra plattorna – i dagarna tre. Förutom pölsan – den lena och underbara, puttrar på storplattan intill den gigantiska kitteln med mustig köttsoppa. Däri trängs märgbenen och klimpen tillsammans med rovor, morötter, mangold, lök och mandelpotatis från trädgårdslandet bakom garaget. På ytan dansar de blanka flottringarna i olika storlekar. Jag får äran att skumma buljongen.

Min lilla högerarm är trött efter köttkvarnsvevningen /stoppandet i assistentkvarnen. Ur de små hålen kryllar meter efter meter av röd lysande fin färs, ibland lite spräcklig av fett och när det kör ihop sej stoppar man i en husmans för att rensa rören. Köttstycken läggs i påsar för infrysning. Jag ser min syster Sonias vackra handstil på ett köttpaket märkt ’Farfars fransyska’ och hör våra muntra skratt när vi inser det tvetydiga i formuleringen.

Man tänker knappt längre på att köttet nyss var en levande oxe i ladugården eller en älg i skogens bryn. Lantlivets naturliga cykel är sådan till sin natur. Höstannan är en sensuell historia. Känslan av den lena lite slippriga och mjuka levern som skall paketeras, eller att stoppa ned båda händerna i den mörkröda ljumma rödbetsgrytan och skala betorna med händerna. Riktigt gishigt och härligt.

Runt bordet samlas hela familjen. Vi är många. Farfar och farmor är med. Mamma är på benen mest hela tiden – ständigt serverande. Hon har sitt vitröda förkläde med svarta ränder och en liten rundad volangkant runt. Hennes midjelånga svarta hår sitter som vanligt i en flätad knut i nacken. Det ångar från spisen och luktar gemenskap.

Då upplevde jag henne som ganska gammal. Jag inser nu att hon bör ha varit ca 45 år vid tiden för detta minne. Min lilla starka mamma. Ingen diskmaskin och alla dessa hungriga munnar att mätta, och med svärmor i huset bredvid. Vad duktig du var som orkade, fast jag vet att du hade inte något val – det var bara att ro båten iland.

Jag minns ljudet av de knackande märgbenen mot vår barndoms porslin. Känslan av att fiskande stoppa in den opropertionerligt stora bordskniven i benet och triumfen i nappet – när märgen dansade ut på tallriken. Klimpen den ljuva. Knäckebröd med smör hemmjölk och de slurpande ljuden när alla gick in för ätandet med liv och lust. Gemenskapen, tryggheten och värmen i min barndomskök. Resultatet av det gemensamma arbetet med höstslakten. Och bakom allt – lilla mor Marianne.

Min egen köttsoppa kan aldrig toppa denna, men med minnenas kryddburk till hands kan man nog till och med koka en god soppa på en näve spik och en smula kärlek.

 

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. N´Ove

  Din berättelse skulle jag själv ha kunnat skrivit. Min Mor hette Linnea
  och blev änka med fyra små barn.
  Vi behövde aldrig gå hungriga, och
  allt var så gott. När det var storkok
  så använde vi både hammare och
  strumstickor för att komma åt den
  begärliga märgen. Har själv drabb-
  ats av stroke och förlorat både lukt
  och smak. Men med minnenas kryddburk, så kan jag under några
  millesekunder komma ihåg hur allt
  lukta och smaka från den tiden.
  Har du någon teori om detta?

 2. Sonia

  Gunnel, jag blir alldeles häpen när jag läser detta, det är bara någon dag sedan jag berättade för mina barn om mammas köttsöppa och märgbenen, men jag skulle aldrig kunna beskriva det som du. Och vilket minne du har, jag kommer inte alls ihåg detaljer som du gör, jag är imponerad. Och rörd.

 3. Gunnel

  Jag tror – att när man med hjälp av berättelser musik eller bilder beröring och ett eller flera sinnen hittar nycklar till minnenas dörr, kan man få återuppleva fantastiska saker. Ibland hittar man små goda karameller i skattkammaren som man kan suga på i flera dagar. Vad härligt stt du kunde hitta ett ”smakminne” för en sekund. Det triggar mej att skapa flera! ha det gott.

 4. robban

  Du väcker minnen till liv. Kanske vi skulle ta o koka Blodpalt o märgben med inbjudna gäster snarast. Kommer själv ihåg hur pappa o ja med yxa o huggkubbe i tvättstugan framkallade dessa läckerheter, förutom att vi på tallriken hade trästickor som extrabestick. Det blev palt o stekfläsk i helgen hos Ove`s, det är också ett säkert kort.

 5. Gunnel

  Ja vännen – vi får kombinera våra nostalgirätter – köttsoppan från mej – och blodpalten från dej. Den rullade ju sent omsider in i mitt liv – tillsammans med dej

 6. Gunnel

  Kära syster!
  Tack för pratstunden i kväll. Den var värdefull för mej. Det känns ända in i ”märgen”

  Kraaam

 7. Soniasyster

  Det är jag som ska tacka, det är alldeles för sällan vi pratar i telefon, men när hä värl hänn sä hännä! Jag har precis gjort en nej två stora formar med bondomelett och som xtra krydda hade jag i riven ost som var kvar sen tacosen för nån dag sen. Mummmmms. Längtar tills vi ses o stor kram till dej!

 8. ellen forsberg

  KÄRA DU!
  Vilken ”verbal penna” du har. Du kan kommunicera med det skrivna ordet o berätta precis som det var. JAG VET… för jag var med där vid köksbordet! Jag kan känna lukten.
  Tänk att du hittar tillbaka till dina barndomsminnen nu när du börjat skriva, det har funnits där hela tiden även när du trodde att du ingenting mindes.
  Kram o tack för ännu några ”rörda tårar” här på Manhattan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.