Kams`n, Filtett`n, Smörbrunne och Kallgröt`n
Just hemkommen från restaurangen Tapas och dess vitlöksdoftande spanska smårätter med en "kontinental" andedräkt som heter duga. R ska tacka sin lyckliga stjärna som är utom puss-håll. Har tillbringat denna trevliga kväll tillsammans med sju sköna brudar. Vi började prata matminnen och vips mindes man en massa nya saker.
Det som vi hemma kallade för Kams kallade någon annan för Småpalt.
Jag kan varmt rekommendera Pelle Molins – Ådalens poesi, där det berättas om ett riktigt häftigt kamskok med förvecklingar. Kamsen är en underskattad lättgjord snabbpalt gjord på ägg mjöl och vatten och var en av min pappas paradnummer.
Filtett`n kunde man som barn få springa till byss och låna – i en glasburk. Alltså – en skvätt hemfilskultur – för att kunna stöpa en egen filbunke. Hemfilet var segt och om man vände skeden snabbt blev den helt ren. Då använde man utan att skämmas, mycket strösocker som gjorde grönaktiga slingor i filet.
Hemma hos oss åt vi mycket kornmjölsgröt från egen gröda, och den åt man med "smörbrunne" – alltså ett gemensamt lågt grötfat på bordet som man åt från varsitt håll och i gröten lade man små gyllene smörklickar. Mjölken hade man i sin egen tallrik.
Dagen efter kunde man äta Kallgröt´n och Filet. Man lade den kalla kornmjölsgröten direkt i det sockrade sega hemfilet och åt. Riktigt gott faktiskt, även om det kanske låter äckligt.
En affärsidé en kall kväll som denna – vore väl att flytta till varma Spanien och öppna ett litet exotiskt hål i väggen där man serverar nordsvenska specialiteter som Kamsn, Kallgrötn och Filet, Misseruppan och Torrgäddan till hutlösa priser. Lappas istället för Tapas…Vad tror ni om detta??
Senaste kommentarerna