Fruktsamt

Fick denna betraktelse om bananer och människor från min syster i mejlen och kan inte låta bli att dela den med er andra. Håll till godo!

Bananer och människor är egentligen rätt lika. I ungdomen är man omogen och fast i köttet. Till det yttre ser man bra ut även om man är grön. Skalet är spänstigt och stjälken högst upp är frisk och oanfrätt. Invändigt är man dock lite hård och man har inte utvecklat någon vidare god smak.

Bananens ideala ålder infaller inom en ganska snäv tidsram. Man sprider en fin och diskret doft omkring sig. Man har ett högt näringsvärde som är attraktivt för omgivningen och man hänger gärna i klasar med andra bananer av samma sort.

Ganska snart börjar dock åldrandet göra sig påmint. Man får bruna fläckar på sitt skal och blir mosig i hullet. Stjälken skrumpnar och det börjar växa mögel högst upp. Man avger påträngande gaser och lockar till sig flugor och annan ohyra. Man resignerar, blir nostalgisk och minns sin gula ungdom. Eller gör bananer det?

Skalet blir tunt och sladdrigt. Invändigt kan man dock fortfarande vara god och smakfull och ha mycket att erbjuda. Det beror mycket på om man har utsatts för stötar. Tyvärr är konsumenterna så utseendefixerade att många äldre bananer ratas i onödan.

Till sist hamnar man i komposten medan de efterlevande bananerna bråkar om vem som ska ärva fruktskålen. Sånt är livet !

4 kommentarer

 1. Haspelrullen

  Och bananerna får liksom vi, resa till främmande länder.
  Dock där de skiljs från sin flock,
  och aldrig mer de återser sin stock.

 2. Kalle Banan

  Så sant det är, men märkligt nog är jag i dag mera nöjd över det jag har innanför skalet än vad jag jag var när skalet var gult och obefläckat.

  Min strävan nu är bara att göra vad jag kan att göra tiden fram till kompostdeponeringen så lång som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.