Bröd till bröder och systrar

Här kommer en liten nattlig brödtext. Sammanfattar den gångna dagen så här strax efter midnatt. En bra dag går mot sitt slut. Planeringsdag med teamet i sedvanlig kreativ anda och därefter samvaro med hela storfamiljen som nu är hemma allesammans. Unghopen har varit ute i den sena kvällen och fiskat och kommer nu hem fulla av liv och med tomma magar.

I kväll tog mjukbrödet slut så nu inväntar jag att gräddningen av Elisabetbrödet ska bli klar innan jag vinglar isäng…. Brödet som i många år fått ståta med vännens Elisabeths namn då hon var den som delade med sig av detta toppenrecept som mättat många hungiga vargar i mitt hus genom åren. Min föreställning om den "goda modern" och ett hem som doftar välkomnande av nybakat sitter djupt rotad, och jag är ganska övertygad om att kärlek färdas lättare i ångorna av nybakat bröd. Så är det för mig i alla fall.

Etiketter:

9 kommentarer

  1. Ingalill

    Hej ,kan du tänka dig dela med dig av receptet,i din blogg.Nya vinklar kan behövas vår stor familj.Skicka vidare bröd
    kan vi kalla det.Jag följer din blogg du är för mig okänd men jag har fattat tycke för ditt sätt att skriva.Trevlig helg
    Ingalill

  2. Berith

    jag vill också ha receptet! vi kan väl byta, jag har Siv-limpa, Elsa-limpa och Överstinnans limpa….

  3. Gunnel

    1l filmjölk
    3 1/2 dl sirap ( kan minskas)
    1kg rågsikt
    2 tsk bakpulver
    4 tsk bikarbonat
    1 tsk salt
    2 msk malda brödkryddor

    Blanda allt. Gräddas 45 minuter i 100 grader och därefter 30 minuter i 150 grader.
    Lycka till!!

    Dela gärna med er av bra och snabba brödrecept till mej, och varandra

  4. bloggläsare

    Vad kul med recept, och i morgon blir det ju dessutom bakarväder! Lägger du det i långpanna eller gör du runda bröd av det? Tack för receptet i alla fall, då har man nåt att göra i morgon. Ska se i gömmorna om jag har nåt bra att dela med mej. Återkommer.

  5. Gunnel

    Jag glömde att skriva hur Elisabetbrödet ska gräddas. Häll degen i en långpanna som du lagt ett bakplåtspapper i. Dela brödet i 4 ”limpor”. Lite smör och ost på det…mmmm

  6. bloggläsarn

    Tack för upplysningen om långpannan. Då är det bara till att köra igång i morgon då.

    Hittade ett annat lätt och gott brödrecept som jag brukar göra:

    Långpannebröd

    50 g jäst
    5dl mjölk 2msk honung
    1msk salt
    1dl linfrö
    5dl rågsikt
    7dl vetemjöl

    jäs degen 40 min, klä en långpanna med bakplåtspapper.Tryck ut degen i långpannan, låt jäsa 30 min till.
    Grädda i 225 grader i nedre delen ca 15 min.
    LYCKA TILL

  7. bloggläsarn

    Hej. Limporna blev jättegoda, tyckte jag och familjen. Så TACK än en gång. Men personligen behövde jag MER mjöl, då degen blev jättelös! Gick ej att knåda alls innan. Men man kanske bara skulle ha hällt smeten i brödformar? I alla fall smakade de riktigt gott.

  8. Milla

    Hej!! Hittad din blogg när jag söket på olika sorter bröd.. Skulle vilja ha recpeten på siv-limpa, Elsa-limpa, överstinnans-limpa. Elisabetsbrödet är oxå intressand jaghar en massa recept jag kan dela med mig av men vet inte hur jag ska lägga in det här.. Hör av er med recept jag älskar att prova nya recepr just nu håller jag på med surdeg… Mvh Milla

Lämna ett svar till bloggläsarn Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.