Kunglig spis

I blotta glädjeruset över att slippa laga middag år herrarna i hagen, förlustar jag mig i min ensamhet med ett kokt, ägg en knäckebrödsmacka, en frukt och ett glas mellanmjölk innan det bär av för en kvällspromenad, svampplockning och kanske en firre eller två.

En klick "Kalles" kaviar på ägget får bli min hyllningsmåltid till kungen &co. Mina tankar går till monarken och hans familj som dag ut och dag in trakteras med rådjurssadel, gåslever, tryffel och annan lyxmat som säkert är gott någon enstaka gång men som torde bli tradigt i det långa loppet. Det skulle inte förvåna mig om de sinsemellan hänger sig åt gastronomiska drömseanser om vanlig husmanskost. Om fiskpinnar, korv och om blodpudding.

Jag antar att ikväll har de allra yppersta västerbottenskockarna stärkt sina hattar, vässat knivarna och grävt djupt efter de allra finaste råvarorna med norrländskt ursprung. Får man gissa på ren, murklor, åkerbär, hjortron, mandelpotatis eller västerbottensost i någon form?

Eftersom det har varit tema krig och fred på besöket  skulle jag i stället ha bjudit på ärtsoppa i plastkorv från ICA-apanaget dit det här husets skattebetalare stoppar in pengar varje månad. Ärtsoppa med senap, knäckebröd med ost och iskall mjölk därtill. En riktigt god senap – dock inte skånsk!!  – det är vad jag kallar kunglig spis.

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Eberth

    Till ärtsoppa skall det vara varm punsch. Prova så skall du finna att något godare till ärtsoppa finns inte.

  2. Tommy Asplund

    Hallo
    Nja, den gissningstävlingen gick du bet på. Om du hade haft den konkurerande tidningskollegan så hade du nog sett att det kungliga sällskapet skulle bli bjudna på aborrfiler till lunch nere i Ratan.
    Mvh
    Tommy A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.