Vanvård

Så här definieras vanvård i Wikipedia:

Vanvård, innebär misskötsel och misshandel av någon eller något, såsom djur och människor oförmögna att ta hand om sig själva, såsom äldre och barn. Vanvård omfattar både fysiska och psykiska skador.

Vanvård är ett lagbrott och förövaren kan dömas till skadestånd till den drabbade, böter eller fängelse.

Ganska tydligt eller hur?

Det är bra att ämnet kommer i dagen, att vi uppmärksammar när den som inte själv är förmögen att klara sig själv far illa. När dte gäller barn har vi mycket lättare för att  säga stopp, anmäla och stå på oss.

Om vi sätter ett litet barn i en vågskål och en gammal person med demenssjukdom i den andra så kanske det får oss att reflektera. Väger båda lika tungt? Skulle vi acceptera att ett spädbarn fick ligga i fasttorkade blöjor, smutsig eller blodig!! Skulle vi acceptera att en hund satt inlåst i en varm bil i ett par timmar? Ni vet själva svaret.

Vi måste bli bättre på att upptäcka, uppmärksamma och diskutera begreppet. Stå upp för den som inte har möjlighet att själv påkalla hjälp. Värdera alla lika oavsett ålder, kön, hudfärg, eller sjukdom.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Anne-Marie Mäkelä

  Du har så rätt. Våra gamla har strävat och byggt upp vårt samhälle och hur lönar vi dem? Människor som arbetar inom åldringsvården gör ofta ett väldigt bra arbete med både omtanke och omsorg, men det räcker tyvärr inte alltid till.

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till Anne-Marie Mäkelä (2009-08-20 17:39)
  Ja, det finns många som gör ett fantastiskt jobb, men tyvätt även sådana som skulle göra sig själva och de sjuka en tjänst genom att lämna plats till en motiverad och inkännande personal.

 3. Katarina

  Det är så sant! Dessutom värderas inte personal som arbetar inom åldringsvården trots att de gör ett väldigt bra arbete med både empati och kunnighet, den lön man får är alldeles för låg och därför minskar intresset för yrket efter hand, sorgligt att våra politiker gör denna prioritering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.