Hjärtats nyckel heter sång

Med en ny erfarenhet i bagaget och med en fin och lite omtumlad känsla bar vi ut mitt piano till bilen. Eftermiddagens Fredagspub med pianobar på demensboendet blev en riktig höjdare. När vi från Äldrevårdsteamet anlände hade personal och enhetschefer dukat fram allt möjligt gott och mysigt i dagrummet. De boende satt runt borden. Flera hade sina närstående med sig. Stämningen var på topp hos gammal som ung.

Här fanns det något för alla. Ostar, kex, grönsaker, chips,dip, godis,ölkorv  m.m . Personal serverade det man önskade. Fina glas, vitt eller rött vin. Ett glas öl satt fint. Någon fick assistans med sugröret.

Genast jag började klinka lite försiktigt på "Nu tändas åter ljusen i min lilla stad" hörde jag nynnande röster och en kvinna i rullstol började sjunga. Hon kunde så många av sångtexterna och jag kunde se hur hon njöt av den tillfredsställelsen. Jag kände hur rörd jag blev och våra blickar möttes i sången. Nästan alla kunde sjunga med.

Mina kamrater från teamet minglade med sällskapet och ett mysigt sorl ackompanjerade pianomusiken. Alla skrattade, pratade åt och drack.

Musik väcker känslor. Någon strålade som en sol, någon annan koncentrerade sig stenhårt för att hitta orden i allsången som var kravlös och lättsam, och någon kunde inte hålla tårarna tillbaka i de känslor som väcktes av de gamla sångerna och melodislingorna.

Tänk vad skönt att få gråta en skvätt i en sentimental musiksekvens. Vem av oss har inte gjort det någon gång? Fälla en tår över livets ibland trista utfall, kanske saknad över en förlorad kärlek, en förlorad hälsa eller helt enkelt bara för att saltvattnet måste ut.

En dam, var övertygad om att detta var hennes födelsedagskalas och sade: Tänk att det kom så många – det hade jag aldrig trott!

Det var den bästa Fredagspub jag någonsin besökt! En stor eloge till er på Enen/Syrenen som gjorde detta möjligt. Tack för att vi fick vara med på ett hörn.

 

Etiketter: , , , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Kerstin

  Kära Gunnel,

  Man behöver bara läsa din blogg för att få tårar i ögonen. Tack för vad du/ni gör för att höja livskvaliten för de dementa. Minns de tunga och svåra åren under mammas sjukdomstid men också de fina stunder vi fick tillsammans och det var oftast då vi sjöng tillsammans. Då kom hon liksom tillbaka och blev den som var vår ’riktiga’ mamma. Kram på dej Gunnel!

 2. annkristin

  Hej igen!det lät mysigt.:)..kanske ni kan komma till vårat boende oxå..föreslog det för min enhetschef
  det gick bra att jobba förra helgen o har en tredagars ledig helg nu…:)…håller med om det du skrev i en senare blogg..åren går fort..!..min äldste son är på besök i helgen..trevligt o det blir lite firande i förskott för han fyller 26 nästa helg..
  ha en skön helg…:)

 3. marie bosröm

  Hej Gunnel! Vill tacka för en trevlig stund med er och våra boende. Det var mkt. uppskattat av oss och de anhöriga. Önskar det kunde bli en återkommande aktivitet.

 4. Karolina Grahn

  Jag håller med dig Gunnel det var så härligt på alla sätt och vis. Det var en så fin stämning. Jag såg att alla trivdes, boende, anhöriga och personal. Kram från din kollega Karolina!

 5. Gunnel Forsberg

  Svar till Karolina Grahn (2009-09-05 19:41)
  Ja! Det var kanon. Nästa gång ska vi träna lite mer innan så vi har ett lite mer samkört allsångsupplägg. Du är toppen som allsångsledare. Kanske man skulle ha ett gäng sångtexter på powerpoint för att slippa ha häften

 6. Gunnel Forsberg

  Svar till annkristin (2009-09-05 13:09)
  När det är tuffa tider så behövs fina och fräscha grepp för att bygga broar, hitta nya former för samverkan med närstående och göra något kul och positivt för de boende.

  Tänk vad ungarna växer…märkligt att vi fortsätter att vara 29 ändå! 😉

 7. Gunnel Forsberg

  Svar till Kerstin (2009-09-05 09:01)
  Kerstin, Jag blir så rörd när jag läser det du skriver om din mammas sjukdom och hur ni kunde hitta varandra genom musiken. Tack för att du delade med dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.