Kultur i demensvården

Kultur för demenssjuka i bemärkelsen "andlig eller konstnärlig odling" blir en riktig utmaning, men visst måste tanken vara att vi ska kunna vara en kulturhuvudstad även för de som genom sjukdom eller handikapp berövats förmågan att uttrycka sig på samma sätt som vi friska kan.

Att få möjlighet att uttrycka sig i bild form musik eller teater eller få ta del av utbudet borde väl gälla även för dem. Kan tyckas vara en klurig uppgift, men med en god portion fantasi och vettiga förutsättningar är det möjligt.

Vad skulle ni kunna  hitta på i just ditt demensboende? Vilka kreativa själar bor hos er? Fundera på det, hör av er om ni vill bolla ideér. Kanske vi tillsammans kan skapa helt nya former för olika uttryck. Jag är i allafall definitivt intresserad och kanske kan bidra på ett eller annat sätt.

Senast idag hörde jag talas om en vernissage  vid ett äldreboende där de boende var utställare.

Värdegrundsorden Omtanke, Öppenhet och Medskapande bör väl gälla även i denna viktiga fråga.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Lisbet Olofsson

  Hej å hå…

  Vad jag förstå, har inte varit med själv och vet inte VART det kommer ifrån(kanske komme från ditt håll) så var jag inblandad i ett projekt.

  Det handlade om att få kvinnor att berätta om sitt arbetsliv i Norrbotten. Där samlade man in en massa ”gamla grejer” som satte in i tittskåp som vi tillverkade av en gammal byrå, TV etc. Gjorde installationer och även de dementa kunde berätta små historier. Dessa gamla prylar glimmade till i deras minne.

  Vi hade gamla kartonger på tvättmedel till kläder etc.

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till Lisbet Olofsson (2009-09-10 07:21)
  Låter verkligen trevligt och spännande. Inget som jag var inblandad i, men helt i linje med de tankar vi jobbar utifrån. Vart kan man läsa om ert projekt? Det skulle vara intressant att läsa om ifall det finns dokumenterat! Det kan man ju verkligen kalla för kultur:)

 3. Carina Nensen

  Hej Gunnel!
  Jag såg att du är inne på precis samma tankar som jag skrev om. Jag har inte fått så många svar på mitt inlägg men vi har pratat om det på vår arbplats. Borde vi inte försöka skapa någon form av projekt och söka stöd hos ledningen för våra tankar när det gäller äldreomsorgens deltagande i Kulturhuvudstadsåret 2014. Mvh / Carina

 4. Lisbet - bloggen bredvid

  Projektet hette OPLOGAT men ser att sidan ligger nere.
  Det handlade om att bevara kvinnors berättelser främst från Kiruna och gruvan. Men även industilandskapet däruppe.
  Projektet drevs som en stafettpinne som kom från Yvonne Grönning i mellanSverige.

  Projektledare var Helene Doctare, Luleå
  Projektägare Olofssons ergonomic, Lena Olofsson Luleå.

  Sedan fick jag safettpinnen och skulle dokumntera kvinnorna på Asea – Asea flyttade härifrån på 70-talet. Så jag ingick i projektet; Hela Sverige ska leva.
  Men det fanns knappt någras pengar kvar så vi hann inte mer än försöka samla ihop och göra en liten dokumentation.
  Pengarna kom från Jordbruksverket.

  Lycka till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.