En Alla Helgons dag för länge sedan….

En Alla helgons dag för cirka en miljon år sedan, eller närmare bestämt någonstans kring 1970, åkte mamma pappa och jag som vanligt till kyrkan i Björksele för att närvara vid minnesgudstjänsten över de som lämnat jordelivet under det gångna året. Från den kvällen har jag ett alldeles speciellt minne. Pingstförsamlingens sångare från Vindelgransele skulle där tillsammans med Vormseles dito, delta i sann ekumenisk anda, och framföra ett par sånger vid gudstjänsten.

Vi hade övat ordentligt dagarna innan. Pappa var sångledare med mandolinen på den lilla korpulenta magen, och jag minns att jag var en aning stolt men ändå mest skämdes för vår lilla märkliga skara om kanske 15 personer. En salig blandning av ungdomar och medelålders själar. Huvudbonaderna på plats och gitarrerna högt på magen. Jag och faster Anna-Lisa hade alltid andrastämman, och längst där bakom hörde man farbror Edvins vackra tenor.

När vi kom körande i pappas vita Amazon uppför kyrkbacken lyste rader av marschaller framför kyrkan, och överallt på den snötäckta kyrkogården glimmade det av ljus och lyktor. Jag minns kylan på mina spinkiga nylonstumpeben i de halkiga småskorna, när vi vandrade den välskottade gången upp denna novemberkväll.

Inledningsvis efter att de stämningsfulla kyrkklockorna klingat ut, förberedde sej Björksele kyrkokör harklande för sitt framförande ifrån läktaren. Jag såg dom aldrig men gissar att de var högst en handfull tappra själar på framförandet av döma. Som vanligt i körsammanhang var det övervikt på sopraner. Ett par försiktiga altar och en eller ett par ansträngda tenorer kunde urskiljas bland sopranerna – och så det som jag främst minns och förundras över – kantorns kreativitet – att i brist på basar lägga in en trevande bastuba på djupet. En i sanning spännande men faktiskt ganska vacker sättning i mina små öron där och då.

Icke desto mindre minns jag hur jag som tioåring rördes av deras tolkning av psalmen Bliv kvar hos mig – som jag där hörde för första gången. Den är än idag en av mina älsklingspsalmer. Jag minns även den andaktsfulla känslan lite senare när kyrkovaktmästarens dotter – som var något år äldre än jag själv – tände ljusen ett och ett för de hädangångna medans namnen lästes upp. Hur jag beundrade sättet hon gjorde det på, med ett litet stygn av avund för det hedersamma uppdraget.

Den för mej ovana kyrkoritualen kändes spännande och lite främmande. Man visste inte vad som skulle hända härnäst. Jag minns träsmaken från den hårda grålaserade kyrkbänken. Prästens ord minns jag däremot inget av, men jag kan när jag vill i andanom liksom höra pappas drillande mandolinspel i introt till sången ’När jag änglars boning hunnit’ som vår lilla grupp framförde senare under gudstjänsten.

En otroligt vacker kall och skymningsblå adventsdag 1988 begravdes han på Björksele kyrkogård under en stor vacker björk. Det snöade intensivt av lapphandskar som stilla och liksom symboliskt lade sej i mjuka flingor över graven och oss som stod där. Sov i ro lilla pappa – Sov gott.

 

4 kommentarer

 1. Sonia

  Va fint skrivet!
  Dagar som denna känns det sorgligt att bo så långt borta från pappas grav, men jag är där i tanken.

 2. Christer

  Tänk, Gunnel, jag var där vid just den gudstjänsten! Vad jag minns så var det första och enda gången som vi hade något gemensamt evenemang tillsammans med kyrkan i Björksele. Jag minns tyvärr inte er sång, men väl att prästen läste upp alla som hade dött under året, samt förstås de hårda laserade bänkarna och de stora, fina mässingsljuskronorna som hängde ner från taket längs mittgången.

  Minns ju också de skolavslutningar som vi hade där, har något foto någonstans där bl.a. jag spelade gitarr under ledning av Torsten Ringbäck, ”Vilhelmina-Torsten” som han kallades på den eller de EP-skivor som han, liksom varje troende person med något så när musikaliskt sinne, spelade in på ljuva 60-talet.

 3. Gunnel Forsberg

  Svar till Christer (2011-04-17 18:56)
  Kul Christer. I en av mina bloggar har jag skrivit just en liten hyllning till Torsten Rindbäck för alla hisnande musikupplevelser. Minns hans ”hawaigitarr”. Han lärde mig också spela gitarr. Vi var på en tvåmansturne till Rusksele han och jag ett år:) Det var det året det var modernt med stretchstövlar:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.