Sötebrödsdagar och kärlek

När det gäller min något osunda relation till småbullar, schweizernöt och skumtomtar har jag funderat en hel del den senaste tiden. Vad är det som gör att en vuxen människa med kunskap och insikter har vårdat och omhuldat ett livslångt osunt  förhållande till socker. Tröstat sig, firat, uppmuntrat och använt fikabrödet och godiset till vardagsmotor för att orka. Min amatöranalys har nu börjat nosa på känsliga kapitel.

För det första tror jag att en ärftlig faktor med smak för det söta finns med i bilden. Min kärlek till sockret har funnits djupt grundad ända från barndomen fram till dags dato. Fram till 35-40 årsåldern syntes det inte på mig. Jag kunde äta vad som helst, motionerade aldrig och ändå vara smal och snygg. Att mina blodsockersvängningar i maskopi med hormonerna ständigt åkte upp och ned, var alldeles säkert en stor påfrestning för familjen, men jag fattade ingenting då, eller ville inte se samband eller förstå.

För det andra har man präglats av det symboliska och andliga kring "brödet". Brödet skulle delas, brödet var välsignat och brödet skulle brytas. I min första stora läsupplevelse Mio min Mio berättas om brödet som stillar hunger.  Jag slukade under hela min barndomstid skildringar om umbäranden  i lappmarken om barkbröd. Brödet var själva essensen av livet. Jag följde kornets väg från sådd till mjöl.

Bröd är kärlek – det är den tredje och tror jag starkaste faktorn. Genomgående har glädje, fest och glada människor haft ett samband med brödet, kakorna, limpan eller godiset. Att bjuda någon på bröd är en viktig handling som står för gemenskap och välvilja. Hela mina barns uppväxttid hade jag som målsättning att det skulle lukta nybakat bröd när barnen kom hem från skolan om fredagarna- precis som jag själv fick ha det.

Moderskärleken genom brödet är en tydlig symbolik. Än idag bakar min egen mamma julkakor till oss vuxna döttrar. Hennes fantastiska sätt att visa kärlek som blir lika uppskattat varje år och som skapar en känsla av kärlek, omtanke och trygghet. Jag märker själv att jag för denna  tradition vidare, men att det  egentligen handlar mycket lite om själva brödet, utan det är den symboliska kärlekshandlingen som jag vill ge. Är det så att  "brödspråket" ersätter mina andra "språk" att visa kärlek?

Eller så kanske det egentligen handlar om mitt eget behov av att förhärliga detta onyttiga och farliga, att skapa acceptans för få fortsätta på den inslagna vägen av ohälsa. Att själv få en anledning att äta? Varje gång jag dukar åt andra fär jag ju äta själv…

Tanken att kräkas har aldrig fallit mig in en enda gång, men jag börja mer och mer förstå hur jag misshandlat min kropp och mina system i kroppen med dessa ständiga blodsockersvängningar genom åren. Bröd och godis har varit mina största fällor.

Tyst och i mitt stilla sinne hoppades jag nästan att 50-årskontrollen skulle visa tydliga  varningssignaler som skulle ge mig kraft att ändra livsstil. Att ändra på invanda gamla mönster och bryta lättjans eller vanans  makt är inte lätt, men jag inser att det kommer att bli nödvändigt för ett hållbart liv och en rik framtid även som medelålders/äldre.

Det är kanske dags att fundera över om "suget" egentligen står för något helt annat. Känner du igen dig? Tycker du om dig själv?

Idag ordinerar syster Gunnel kramar och varma tankar till dig och till sig själv. Kärlek – är nog den bästa medicinen.

 

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Anne-Marie Mäkelä

    Kärlek har jag omkring mig, men tyvärr, sockersuget tar ibland övertaget! För att inte tala om suget efter en pizza ibland, efter popcorn, efter chips. Ska jag lära dig ett knep som 1. du redan känner till 2. du absolut INTE vill lära dig. Först äter man sockerhaltiga godisar tills man känner att man nästan mår illa. Då bryter man av med lite salthaltigt, och vips! då kan man pressa i sig mer godis igen! Signatur En som vet! 🙂

  2. Karl-Gustav Sjöström

    ”Instämmer med föregående talare” är som bekant ett enkelt sätt att slippa säga någonting själv i ett ämne eller sammanhang. Jag instämmer härmed helt i vad du skriver och noterar samtidigt att du i detta inlägg har ytterligare ett inslag i din kommande bok, vad den än må heta.

  3. Ingemar Wahlström

    Jodå, som du skriver på slutet är kramar en trevlig företeelse. Jag skulle ”returnera” en Facebookkram jag fått idag men skrev den i misstag i fel forum och fick en hel bibba tillbaka. Kul, men givetvis är live betydligt trevligare. Och vanligt, men det tog länge innan man började kramas i någon omfattning i min omgivning. Du skulle väl kunna skriva något om kramandets djupare innebörd och det faktum (som jag i alla fall tror) att det kramades betydligt mindre för 30 år sedan…Ha en fortsatt bra diethelg…

  4. Gunnel Forsberg

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-01-23 16:00)
    Hej Kalle! Du har aldrig funderat själv på att skriva en bok? Jag skulle tycka att det var intressant att läsa om det du sett på resan genom äldreomsorgen som arbetsfält.

  5. Gunnel Forsberg

    Svar till Ingemar Wahlström (2010-01-23 23:54)
    Oj! Det låter nästan som gamla tiders kedjebrev fast med kramar istället via FB:)
    Tack för nya uppslag till funderingar! Det där är något jag funderat över, men med tanke på hur kärvt och bristfälligt det var med kramande och peppning förr i världen, och det ändå blev folk av folk, så måste det finnas fler faktorer med i spelet…Vi får grunna vidare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.