Kaffeost och Misseruppa

Vi testade en ny, riktigt god rätt till middag härom dagen. En varm sallad som bland annat innehöll sojamarinerad stekt Halluomiost. Med ens fick jag värsta flashbackupplevelsen. Den utlösande faktorn var just osten. Ni vet – det där speciella gnisslandet som både är läckert och hemskt på samma gång.

Som genom ett trollslag hamnar jag i mammas kök – igen. Det är ost i görningen. Råvaran – mjölken kommer från våra egna kossor, och varje dag gäller samma procedur. Mjölken strilar ned i hinken. Jag kan höra det rytmiska ljudet när de vassa strålarna träffar botten i hinken som mamma har fastklämd mellan sina knän. Hon lutar huvudet med den brokiga hilkan mot kons buktande rödbruna sida. Själv sitter jag på en liten trebent pall  och håller i korompan under morgonmjölkningen. Mitt allra första jobb.
 
När hon mjölkat klart, hälls den ljumma skummiga mjölken genom silfiltret ned i den stora mjölkkrukan. Katten sitter på helspänn och väntar på att få smaska i sig silfiltret. Därefter bärs mjölkhinkarna bort till bäcken för att kylas, men inte idag.
 
Mammas största gryta står snart på spisen, full med mjölk. Det är nästan som ett mirakel att få följa processen när löpen tillsätts, mjölken ostar sig och slutligen när den färdiga ostmassan hälls upp i sina formar för att pressas .
 
Kaffepannan visslar från spisen och signalerar att det äntligen är dags för provsmakning av den ljumma och ännu lite formbara osten. Något ljuvligare har jag svårt att tänka mig än den vita kaffeosten naturell, det är en alldeles ljuvlig deliatess. Smaken överträffas endast av osten när den legat i det sockrade kaffet och antagit en seg och halvsmält form.
 
Borta på spisen fortsätter nu sockrade vasslan att koka för att reduceras tills dess att endast den ljuva kolafärgade Misseruppan eller Missun som vi också kallar den återstår där i grytans botten. Ett slags messmör som bäst avnjutes på en stor bit hårt tunnbröd.
 
Då hade man ingen aning om att det samtidigt, någonstans i ett annat land kanske satt en liten flicka som iakttog och följde sin mammas hantverk i att framställa Halluomiost från gården.
Etiketter: , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Bertil

    Jag tror jag gick i 2 eller 3 klass när vi i skolan fick lära oss att göra ost. Minns så väl de ganska små ostformarna, där vi var och en i sin form skruvade ner locket. Bra att kunna, men inte längre prioriterat?
    Kul läsning!

  2. Bertil

    Hornsberg på Frösön. Ca 1935, alltså för ungefär 75 år sedan.
    Jag har inget särskilt minne av att ostbitarna vi fick med oss hem smakade särskilt angenämt. Lärarinnan hette Alma Larsson och var nog bra. Jesuslegenderna hon läste för oss var just legender, vilket hon noga förklarade. Sedan dess vet jag vad en legend är. Det är sådant våra politiker försöker tuta i oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.