Hur många lommar?

Hur många lommar går det på en hagelsvärm??? Lugn bara lugn! Jag vet mycket väl att de är fridlysta, men det är ändå frestande att tänka tanken. Speciellt som man vet hur många hundra småfiskar  en lom tar varje dag. Några lomfamiljer gör en hel del på återväxten i en sådan här känslig fjällsjö. Dessutom har den fräckheten att åka bort och äta – hela tiden. En lom fiskar nämligen inte på sin egen sjö, utan far iväg på andras marker. Den spar hemvattnet till kristiderna, om inte något annat lompar fiskar där när de är borta på fisketur förstås. En vacker fågel, ståtlig och exotisk, men ett riktigt otyg, ur fiskens och fiskarens perspektiv.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Birgitta

    Visst är naturen fantastisk. Man får njuta av vackra djur, växter och omgivningar men samtidigt finns ju funderingar om andra förändringar. Vilka djur lever på andra , hur mycket skadas växter (träd o buskar) av djurens betande. Det är svårt att i alla lägen bestämma vad som är bäst. Ha nu en fin dag i ert underbara Sandviken/

  2. Gunnel Forsberg

    Svar till Birgitta (2010-09-22 09:54)
    Ja, naturen den sköter sig oavsett vad vi människor tänker och tycker. Årstider och generationer i människo och djurvärlden rullar på. Men vi följer ditt råd och njuter allt vad vi orkar av allt som naturen bjuder. Ha en fin dag du med!

  3. Haspelrullen

    Det kanske kan vara bra med lom i sjön. Det finns fjällsjöar med mycket småfisk där man nätfiskat småröding i avsikt att få upp storleken på fisken i sjön. Vad jag vet har det skett med viss framgång.
    När du nu ändå inte kan göra nåt åt lom och andra fisktjuvar kanske du kan bestämma dig för att lom är bra att ha i sjön.
    Vem vet, kanske sjön hade dominerats av en massa smöröding utan lom… kanske

  4. Gunnel Forsberg

    Svar till Haspelrullen (2010-09-23 15:57)
    Du kanske har rätt:) Lika bra att förlika sig med det man inte kan göra något åt. Min andre vän – han med krokiga näbben var här igår igen. Du får väl artbestämma den när du kommer:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.