Vilse i pannkakssmeten

Med anledning av helgens upplevelse av hur snabbt fjällvädret kan "slå igen" och med tanke på gps:en som låg kvar hemma till ingen nytta, bjuder jag här på en gammal favorit i repris om just gps:

GPS/ PMS….. eller Jag tror faktiskt att dom rackarna gillar att ta order ifrån kvinnor!

Är ni med mig systrar och bröder? De må låta hur kaxiga som helst – männen, men faktum är lik förbaskat att de betalar dyra pengar för något de egentligen får gratis och franko dagligdax.

Jag pratar om GPS:en. Den nya nödvändiga inneprylen som numera finns i var mans bil, båt eller snöskoter. Inte nog med att den är en riktig trafikfara då det ofta ska pillas och grejas med den under pågående körning, – den ska dessutom upplysa om färdväg, mackar, restauranger, månfaser och till och med fiskens huggperioder!

Något som jag däremot ännu inte hittat i manualen är en kalender för PMS-perioder, vilket faktiskt är synd, för det är ju faktiskt vetenskapligt bevisat att kvinnor med PMS är sämre bilförare och ovetenskapligt säkerställt att kvinnliga passagerare med PMS kan försätta föraren i sinnesstämningar som är potentiellt farliga för såväl liv som lem.

Nu till pudelns kärna: Har ni noterat att ur GPS:en strömmar en kvinnoröst?!
Som om inte vi kvinnor alltid vänligt talat, försiktigt kommenterat, vettskrämda gråtit, dirigerat, bett, hotat och semaforerat från passagerarplats när vi velat påverka såväl hastighet, placering på vägen, färdriktning som stopp och allmänt trafikvett. HELT GRATIS!

Förstår ni vart jag vill komma?

Nu radar grabbarna gladeligen upp tusenlappar för att ett okänt elektroniskt fruntimmer ska uppmana "gör om rutt" eller "om 200 m sväng vänster’" när vi levande kvinnfolk alltid har gjort det gratis och dessutom tillhandahållit kaffe, uppmuntrande nackmassage, och uppiggande/distraherande aktiviteter såsom lårstrykning, ögonbrynsplockning och kärleksfull servering av resgodis.

Kanske vi har undervärderat våra insatser? Om vi helt enkelt börjar ta milersättning för våra tjänster så kanske vi kan konkurrera ut den trafikfarliga GPS:en och återerövra makten i bilen. Männen verkar ju gilla att betala för det. För det andra så har ’min chaufför’ aldrig tidigare lyckats missa Sävar-avfarten förrän vi skaffade just en GPS.

Tyvärr känns det som om värdet av ett gammalt hederligt bra lokalsinne, kännedom om väderstreck, solen, månen och andra navigationshjälpmedel är på väg ut ur bilden. Männen hävdar ju att de naturligt har ett något bättre lokalsinne, vilket möjligtvis beror på att vi kvinnor mest satt hemma i grottan och höll elden vid liv medan de själva var ute och vandrade, jagade och tränade upp sin orienteringsförmåga. (Det är nog därför vi är så välorienterade i köksregionen systrar och varför mannen ej hittar smöret om det står lite för mycket till vänster i kylskåpet)

Ska inte våra barn och barnbarn få lära känna vårt eget avlånga land från bilfönstret – sitta obältade i baksätet i en varm galondoftande Amazon, läsa kartboken och se det svenska landskapet passera förbi med dess skyltar och ortsnamn. E:4, Hudiksvall, 363, Vägen 7 älvar, Silvervägen….Få en egen uppfattning om avstånd och sammanhang och lära sig att längta, och inse att det är vägen som är mödan värd.

Idag sitter man hörlurade över en tecknad DVD-film istället för att resa med. Jag minns än hur förundrad jag var som barn över hur många orter det fanns som hette JVSTN – och tänk vad svårt det måste vara att uttala för de som bor där…

När Robban ska ut och köra får han stå ut med både hängslen och livrem…..alltså både mig och min rival GPS:en.

 

Etiketter: , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Björn

  Menar du på allvar att du låter honom köra hela tiden? Du ska väl inte binda fast dig själv på passagerarsätet och sedan skylla på att det är mannen som tvingar dig att inte köra? 🙂 Vi män kan faktiskt också laga mat även om det kanske inte blir perfekt alla gånger. Prova 🙂

 2. Maria Skiddi

  hahahahaha,….jag känner igen en del. Spec då vi var i Norge å maken faktiskt blev osams med GPSkärringen å INTE mig hehehe! Hon ”lurade” honom bl.a runt en rondell 2 varv, å sen drog hon iväg med honom/oss ut i ett vägbygge. Ska aldrig glömma ” rutten räknas om” kommandona å hans alltmer ansträngda kroppsspråk innan han utbrast ” vafan håller hon på med?!”

  DET är humor på hög nivå!

 3. Gunnel Forsberg

  Svar till Björn (2011-02-28 09:47)
  Hej Björn. Sorry, jag glömde visst att ”märka” mitt blogginlägg med etiketten ”Humor”.Jag ”låter honom” inte köra. Han väljer att köra ibland och jag väljer att köra ibland. Han vill inte laga mat och har därför aldrig lärt sig, undviker därför köket så ofta han kan (tyvärr) och eftersom jag inte har något emot det så väljer jag att sköta det mesta av matlagningen, även om jag mer än gärna skulle avnjuta alla slags försök till matlagning. Mitt relationsraljerande är grundat på respekt och han uppskattar mycket att bli omskriven i mina bloggar. Humor är den allra viktigaste ingrediensen i vår relation, i fördelningen av dagens göromål och i mitt skrivande.

 4. Mats Edvardsson

  Hur tänkte datanissen när han bestämde att min GPS-dam (Astrid) ska uppmana till att ”stanna i den vänstra filen”. Vilka köer det blev och oj vad de tutade bakom mig….
  Så skulle aldrig min vanliga papegoja ha uttryckt sig.

 5. Karin Lyxell Lind

  En helt underbar beskrivning av fenomenet GPS, jag ler igenkännande.
  Männen ”går igång” vad gäller tekniska prylar oavsett behov eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.