Friska fläktar

Härom dagen när jag packade upp varor så mindes jag med ens känslan av att öppna en 25-öres tablettask eller pixask som vi sa hemma i Vindelgransele. Först skulle man med tumnageln skära upp den lilla runda klisterlapp som förseglade asken. Därefter veckla upp det tunna innerpapperet innan man stoppade ned tummen och pekfingret och började salighetens stund.

Friska fläktar, Salta katten, Zoo och Musse Pigg var några av favoriterna. Men den bästa av dem alla var Candy, små sega pastellfärgade ovaler med perfekt tuggmotstånd. Friska fläktar var små hårda fruktpastiller i olika färger. Zoo, Pim-Pim och Fruxo fanns även då och var mycket bättre förr. Salta katten finns än idag, men Musse Pigg som var små sötlakritskulor har försvunnit ur godishyllorna.

Kommer du ihop Plopp, den gamla tvåbitarsmodellen. Först inslagen i smörpapper och så ett ytterfodral  med PLOPP-texten. Rival,Fox och Dixi-kola ger smakminnen som gör att jag kan sakna dem än idag.

Tur man inte visste vilka farligheter som dolde sig bakom de söta sakerna. Idag är alla tillsatser godkända – men långt ifrån lika goda som förr i världen, när Adam var länsman och jag var ett litet godissuget barn.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. F.d Vasterbottning

  Skrattar nar jag laser! Mina barn tillbringar nagra veckor i Sverige varje sommar och ater godis ofta under den tiden. Vi tar med oss Svenskt godis hem och nar det ar slut drommer de ofta om allt det du beskriver. Min son kallar Sverige for ”det basta godislandet i varlden”!
  Tack for en harlig blogg.

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till F.d Vasterbottning (2011-04-01 15:13)
  Härligt att höra! Men jag blir förstås nyfiken. Vilket land bor ni i nu…och vilket godis är högst rankat i familjen:)

 3. Gunnel Forsberg

  Svar till Ellen (2011-04-01 19:41)
  Javisst syrran. Tutti-Frutti också en favvo som satt outplånliga smakminnesspår i hjärna och smaklökar. Minns du hur härligt röd tungan blev! Min sämta tablettask var Tenor. men tillnöds gick den ned också. Särskilt på långa tråkiga möten. På tältmötena brukade jag fylla en gammal tom tablettask med vinbärskart och knapra på. Vad gjorde man inte…..Trevlig helg till er med. Krama även guben från oss båda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.