Min älskling du är som en ros….

Tänker ofta på mitt förra jobb som demenssjuksköterska. Tankar som föddes då, känns fortfarande rykande aktuella, och tål att läsas än en gång.

Dagens kram går till alla anhöriga. Fruar, män, sambos, mammor, pappor, döttrar, söner och vänner som fortsätter att finnas för sin kära. Att ha en demenssjuk anhörig måste vara svårt. Sorgen att redan under detta livet, successivt förlora den person som man en gång lärt känna måste vara smärtsam och frustrerande.

Demenssjukdomen skördar personlighet och förmågor, den förkortar livet. Den ställer också framtidsplaner och gemensamma drömmar på ända och sätter hård press på sorgsna och uttröttade familjemedlemmar som kanske är geografiskt spridda runt om i världen. Det kan ju vara nog svårt  med relationer när alla är friska och kan ta hand om sig själv.

Det finns alla sorter. Många har kämpat länge och fortsätter oförtrutet att finnas, att besöka och berika livet för den sjuke även när flytten till särskilt boende blivit ett faktum. Somliga har lovat att älska varandra i nöd och lust och tänker verkligen bokstavligen hålla det löftet, vad det än må kosta. Andra släpper taget, litar på oss, orkar inte eller kanske låter en redan krackelerande relation ebba ut.

Vi får och ska inte döma någon. Vårt jobb är att stå beredda att överta stafettpinnen när Du inte orkar längre.

Vi ser dig som kämpat FÖR länge, du som utarmat dina krafter och blivit tunn och grå. Som gett allt och lite till. Vi ser dem som skulle ha behövt få stöd och hjälp tidigare i sjukdomen genom kunskap, information och teknik, genom träffpunkter, dagverksamhet , fått avlastning genom korttidsboende och kanske därigenom  kunnat hitta former för att förlänga orken och  möjligheten att kunna bo kvar hemma ännu en tid med stöd från samhället.

Vi ser dig, Du som sitter där vid din hustrus, makes eller förälders sida och matar, pratar,promenerar, sjunger och berör. En stund. Ofta eller sällan. En hand som stryker över håret, som "snyggar till", som smeker en kind eller håller handen. Så värdefullt…..

Vi behöver skärpa till oss och bli bättre på att SE dig när du kommer. Vi behöver dina tips och knep. Hur lyckades du där hemma den sista svåra tiden – med duschningar, hygien och vardagsbestyr?  En ifylld levnadsberättelse om vanor och önskemål är oerhört värdefull. Vi är många som ska hjälpa, kanske hundratals och under många års tid. Vi måste få veta för att kunna göra ett bra jobb.

Dina kunskaper – det är ju de som är själva guldet  Vi behöver få ta del av dem för att du lättare ska kunna gå hem och vila, resa, lösa korsord, sova gott och kunna leva tryggt i att ditt beslut var det rätta och att din kära är i goda händer. Vi som ska vara gäster i ert liv den sista tiden.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

 1. Christer

  Gunnel, sådana som du är också guld! Äldrevården missade verkligen något när du gick vidare i livet till andra uppgifter.

  Tur att det finns fler som orkar med det tunga jobbet att ta hand om våra gamla och sjuka. Man vet ju inte om och när man själv hamnar i den situationen att man behöver tas om hand. Men det tycks inte våra politiker vilja se eller höra…

 2. Åsa Åberg

  Jadu Gunnel, visst kan vi inom demensvården bli bättre. Bättre på att samarbeta med anhöriga, bättre på att bjuda in och inte bara ta över, just bara för att vi kan. Ibland tror jag att vi är så vana att bara göra det, ta över alltså,så vi tar över allt av bara farten, sen den dagen vi inte hinner med det vi bör hinna/göra, så förstår vi inte varför anhöriga inte finns där.. för att sen inse att vi ”skrämt” bort dem. Allt detta i all välmening förstås.
  Jag har ju själv varit anhörig till min demnssjuka unga mor och det var så nyttigt att vara anhörig, få känna hur det känns när peronalen pratade om min mor på ett mjuk och vackert sätt, hur det värmde, och hur ledsen jag blev när jag förstod att det fanns dem som inte tyckte om min mor… Vi kan hela tiden lära oss men jag tycker att vi ska sträcka på oss, för de flesta av oss inom demensvården idag är oerhört ambitösa och duktiga!!
  Kram Gunnel, du är saknad!!

 3. Gunnel Forsberg

  Svar till Åsa Åberg (2011-04-13 21:28)
  En eloge till dig och alla andra fina människor som jobbar trofast och hängivet år efter år och som har så mycket kunskap, erfarenhet och fingertoppskänsla. Jag hoppas att framtidens nya unga jobbare får inskolas av så fina föredömen. Kram. Tänker ofta på er .

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Christer (2011-04-13 15:32)
  Tack Christer för så snälla ord. Jag är inte bättre än någon annan, men jag har fått en gåva att inspirera och tankeväcka. Den kan jag använda även här i mitt nya paradis uppe i hörnet:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.