Utskälld efter alla konstens regler

Skrattar när jag ser rubriken i Vk om lämmelinvasion i fjällen. Det var nämligen just vad jag skulle skriva om i min morgonblogg. Trakten är fullständigt nedlusade med lämmlar. Silvervägen är snarare röd av överkörda lämmlar.  I morse på min tidiga fisketur sprang de kors och tvärs över isen. Under toabron sitter en argsint typ och skäller ut mig varje gång jag spiller skurvatten. Bråttom bråttom hade de och frågan inställer sig genast: Varför? Vart är de på väg och vad är det som triggar igång ett lämmelår. Redan vid parningen måste detta vara inlagt i generna för jag tror knappast att de fått kommandot via FB. Har någon svaret på varför och vart de är på väg.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Kerstin Oskarsson

  Ett lämmeltåg är ett vandringståg bestående av fjällämlar (Lemmus lemmus). År då populationen av lämlar är stor, under ett så kallat lämmelår, uppstår vandringsbeteenden hos lämlarna, bland annat på grund av matbrist.
  (Wikipedia)

  Låter som dom inte riktigt vet var dom ska 😉

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till Kerstin Oskarsson (2011-04-27 18:46)
  Då infinner sig frågan som ett brev på posten. Vad äter lämmlar, som det rimligen är brist på här och nu. Jag trodde gnagare åt frön och båsse och det finns i överflöd:) De verkar verkligen inte veta vart de ska. De far omkring som skållade råttor och yra höns.

 3. Kerstin Oskarsson

  Den huvudsakliga födan utgörs av mossor, gräs och starr men inga vitmossor och lavar

  Under lämmelår uppträder lämmeln aggressivt, ofta med fräsanden och högljudda gnisslanden. Då händer det att lämlarna lämnar sina boplatser, då kan tusentals lämlar vandra tillsammans för att hitta nya boplatser och bilda nya kolonier.
  (Wikipedia)

  Nu kommer fler svar här 😀

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Kerstin Oskarsson (2011-04-28 00:37)
  Tack Kerstin för alla lämmelfakta:) De är faktiskt söta när de sitter och är så kaxiga, skäller ut en och bjäbbar:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.