Naturligt

Naturen börjar visa upp sin vackra färgprakt. Det vackraste som finns är naturen i vårskrud. Man börjar förstå varför folk i alla världens tider lånat efternamn från den. Namn eller delar av namn som fors, berg, lid, ström, lind, kvist, åker, lund, sjö, gran, björk, ek, fjäll, sund, torv, sten, blad, vik, hed, asp, al, ask, sten, bäck, holm, hägg, ljung, syren, m fl i olika kombinationer. Ibland  har man lagt till ett h här och där för att hotta upp namnet lite. Tillägget man, son eller dotter är vanligt förekommande och får väl också anses räknas in bland naturens finaste skapelser.

Däremot saknar jag tall, moln, sol och måne, regn, och en del blomnamn. Eller tillägget "kvinna". Heter man Hedman så borde man kunna heta Hedkvinna. Gunnel Hedkvinna Forsberg tycker jag låter kanon! Vem känner någon med namn som innehåller, snöboll, vårflod, liljekonvalj, hagelkorn eller kuling? Än finns det namn i naturen att hämta, det är bara fantasin som begränsar.

 

Etiketter: ,

8 kommentarer

 1. Haspelrullen

  Hej!
  I dessa trakter finns många med namnet Tallroth. Lite synd tycker jag att de gått under jord för att hitta namnet. Tallkrona hade väl varit bra?
  Nu längtar jag efter fjällfiske… det sliter och drar mer och mer.
  Hälsningar här nerifrån till ditupp!

 2. Ingemar Wahlström

  Tall von Post var jägmästare eller något liknande. Tall var där förmodligen engelskans ord för ”lång”.

 3. Gunnel Forsberg

  Svar till Haspelrullen (2011-05-27 12:28)
  Tallkrona vore ett fint namn:) Ja snart börjar det fina sommarfisket, bara smältvattnet lugnar sig och strömmarna öppnas för fiske igen. Jag har provfiskt från båt en dag när jag fick kryssa mellan isflaken. Det var lite väl tidigt tror jag:)

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Ingemar Wahlström (2011-05-27 23:43)
  Ja om man ser sig om i världen så hittar man många intressanta namn. Wahlström är ju lite intressant. Har någon förfader siktat en val i en havsström eller vet du var det kommer ifrån?

 5. Ingemar Wahlström

  Angående Wahlström är det troligen så att vi bar vallonnamnet De Wahl och att det så småningom försvenskades vilket var rätt vanligt. Men 1863 hette vi Wahlström, då stamfadern Nils Anton gifte sig med en flicka från Järvsjöby. Det skedde i Nysätra men de flyttade upp till hennes hemställe, som ligger några mil från Vilhelmina. De födde bland annat Marcellius, min farfars far som i sin tur med Lina, hustrun, födde Severius som var min farfar. Han och Justina fick fyra barn som överlevde varav min pappa var ett. Så ser det ut!

 6. Gunnel Forsberg

  Svar till Ingemar Wahlström (2011-05-28 11:48)
  Oj vilken släktbeskrivning. Du verkar bevandrad i tidigare generationers liv och leverne, och vilka häftioga namn det fanns:) Själv är jag – i motsats till mina storasystrar som är levande släktforskningsorakel – ganska okunnig på min släkts historia och personer. Är tacksam så länge jag känner igen mig själv i spegeln och minns personnumret:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.