Glommers – Vindelgranselsk språkförbistring

R som härstammar från byn med det ”mjukt” klingande namnet Glommersträsk besitter inte bara en dialekt sprungen ur gränslandet till norrbotten, han har även med sig en del i mitt tycke, udda matvanor, uråldriga uttryck och en ganska tvärsäker uppfattning att ”hans” sätt är det enda sanna och rätta. Ta en sådan världslig men ändå allvarlig sak som Blöta. Vid dagens frukost avhandlades denna maträtt som tydligen, trots bara några mils avstånd fågelvägen till min hemby Vindelgransele, kunde vara två vitt skilda maträtter.

Han föreslog helt skamlöst att vi kunde göra blöta på älgbuljong. Bara en sån sak…. I min värld är blöta ingenting annat än vitt tunnbröd doppat i skinkspad i juletid, serverad med en extrasaltat smörklick, en skinkskiva och ett glas iskall mjölk. Jag försökte seriöst att vidga mina horisonter och föreställa mig blöta med köttsoppesmak såhär i oktober, men hindrades av den stilla hurven som infann sig. Tunnbröd och älgbuljong var för sig är utsökta gastronomiska njutningar, men ofrälse som glommersare i allmänhet och skåningar i synnerhet som doppar mjukbröd i allehanda spad får vare sig min sympati eller mina smaksinnen att vibrera av njutning.

Måhända är jag en inskränkt västerbottning med konservativa och djupt rotade mattraditioner. I ärlighetens namn skall bekännas att jag har långan väg att gå innan jag dristat mig till att smaka och än mindre att tillaga avarter som njurpalt och blodkorv.

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

  1. Lisa Manfredsson

    Hej Gunnel!
    Trevlig blogg om än det handlar om blöta….hurven är det rätta ordet för mig oavsett om det är skinkbuljong, älgköttbuljong med tunnbröd eller mjukt bröd. Blöta är inte något som jag överhuvudtaget kan ta in i min mun, fantastisk bantningskur alltså. Vi skojar ofta om det hemma när vi ska laga något enkelt. Nu är jag bara till hälften västerbottning och kanske det är mitt finska arv som får mig att rygga för dylika exotiska rätter.
    Tacka vet jag stekt röding!

  2. Per

    Hallå igen. Ler åt älgbuljongen, annorlunda det skulle vart. Blir påmind om nyisfiske med kompisar (karlar) i Borkan. En av oss skulle fixa middan och det blev L,s tur. Vi andra tog förmodligen en powernap efter en tuff dag på isen. När det vart matdags så va det ovanligt mörkt i stugan nåt litet ljus som brann och L insisterade på att så mysigt kunde det väl få vara. Vi åt, sa kanske inte så mycket men nåt va det med maten.När vi ätit klart då tände han lyset och garvar, vad ser vi då i grytan,jo oranga kroppkakor! Lite annorlunda kan jag tycka,men vi fick förklaringen,kocken ides inte diska ur nyponsoppan från frukosten så noga men när han såg färgen,ja då släcktes lyset. Smaken,ja vad säger man,annorlunda. Per

  3. Fru Karlsson

    Blöta med skinkspad…hu så äckligt 🙁 En riktig höjdade är däremot blodbröd doppad i buljong med massor av svart och kryddpeppar i. Äts med enbart smör.

  4. Gunnel Forsberg

    Svar till Fru Karlsson (2011-10-19 11:55)
    Häftigt att se hur olika smaken är och vad man har växt upp med för specialrätter:) Undrar vad våra barn kommer att skrodera om för matminnen när de kommer upp i medelåldern….

  5. Christer

    Men tänk vad du har gått miste om Gunnel! Blöta (eller Blöt-i-gryta som vi sa hemma hos mig, mamma kommer från Ångermanland) på tunnbröd och älgbuljong är ju underbart gott! Kan du inte testa och därefter delge oss läsare ditt omdöme? Det är kanske till och med så att R:s kulinariska anseende får sin välförtjänta upprättelse? Skriv och berätta för oss vad du tyckte. Glöm dock inte den där väl tilltagna, extrasaltade smörklicken, som ju är pricken över i-et!

  6. Gunnel Forsberg

    Svar till Christer (2011-11-05 15:08)
    Säjer du det….Ja då kanske jag få ta och revidera min tjurskalliga uppfattning och ge köttblötan en chans:) Lovar att ge ett omdöme)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.