Rannsakan

Ute blåser grå och vassa höstvindar. Inne är det milt och varmt. Endast suset från butikskylarna hörs där jag sitter vid bordet i solskensrummet och jobbar, men ändå är mina fingertoppar kalla och tankarna känns lite oroliga och flyktiga. Hösten är en fin tid, men den gör något med människan. Den gör något med mig – iallafall. I de tysta pauserna i veckans arbetsdagar så kommer tankarna. Jag tror att det är årstiden, att det är tystnaden som släpper fram dem ur sommarförvaringens färgglada boxar. Att det är sommarens slut, höstfärgerna, den annalkande vintern som minner om livet det förgängliga. De virvlar likt höstlöv omkring inuti mig, lite vilsna liksom på flykt. Det är tid för eftertanke, för  begrundan, och ju äldre jag blir desto mer finns det att rannsaka. Det kan vara smärtsamt att våga se sig på nära håll i livets spegel, möta sin egen blick och ställa sig de viktiga frågorna. Att orka plocka upp och skärskåda sina livsbeslut, tillkortakommanden och valda vägskäl.

Varför alls gräva i det gamla? Är det nödvändigt att rota i det redan gjorda, att klösa på läkande sår och åsamka sig själv obehag? Jag vet inte. men jag har märkt att ju längre livet fortskrider, desto mer vill jag faktiskt se mig ärligt i spegeln och försöka bli en bättre människa. Ska man älska sig själv förbehållslöst för den man är, acceptera sina fel och brister och gilla läget, eller ska man försöka tampas med sina troll och förändra sig på gamla dar? Var får man isåfall kraften ifrån?  Hur tänker du?

 

 

8 kommentarer

 1. Bodil Einemo

  Jag tänker att man inte ska försöka lyfta sig själv i håret för att liksom få rätsida på sig, men jag önskar för egen del att jag inte ska känna mig färdig som människa utan vara i utveckling, vara nyfiken och öppen. Lättare sagt än gjort, men en god föresats och det räcker ganska långt;-)
  Botvid

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Kloka ord Bodil! Man blir aldrig färdig..och har varje dag nya val att göra.

 2. grandmother

  Ibland tror jag att vissa saker ska man bara förlåta sig själv för, och gå vidare i livet. Man kan få tänka den tanken ett antal gånger innan man lyckas. Allt går inte att göra ogjort eller förändra.

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Bra skrivet…att man kan behöva tänka den tanken många gånger innan man lyckas. Det tar jag med mig!

 3. Michael Forsberg

  Hej Det går inte att vrida klockan tillbaka,och morgondagens härliga mysterium vet vi inte,däremot dagen idag den är min!Oavsett vad som sker.Jag tror att dom människor man möter(både på gott och ont)är det meningen att man ska möta,det är en del av min utveckling.Ibland väljer man fel å ibland rätt av alla val vi har!Det lustiga i den kråksången är att det är felvalen som lärt mej mest!Hurra för dom felvalen!Ha det så bra.

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Var dag är en sällsam gåva , en skimrande möjlighet. Kom just att tänka på den sången när jag läser vad du skriver. Man får ständigt träna sig och försöka bli lite bättre..och lära sig av misstagen:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.