Estonia 28/9 1994

Jag glömmer aldrig den dagen.

Det första jag minns är uppvaknandet i den tidiga morgonen. När jag slog på teven med fjärrkontrollen rullade namnlistor på saknade fram över tv-skärmen medan sorgsen klassisk musik tonade fram. Jag förstod först inte det jag såg.

Jag gjorde praktik på ortopeden och höll på att renbädda i en sal den eftermiddagen. Under tiden gick teven och olika reportage från det gråa havet och oändliga namnlistor avlöste varandra. Vi arbetade tysta och allvarliga sida vid sida.

En overklig känsla av landssorg av litenhet och medkänsla med alla de som dött i det svarta vattnet grep mig djupt. En stilla tanke gick till alla de som just då slets mellan hopp och förtvivlan. Medkänsla med alla de som sörjde, ropade till eller förbannade Gud denna mörka sorgens dag.

Jag minns gula livvästar och toppiga livbåtar som guppade i det kolgrå vattnet. Vågorna gick höga. Helikoptrar och fartyg cirkulerade och hela tiden fanns den overkliga känslan över att detta jättefartyg som nyss flöt fram här, nu helt plötsligt uppslukats av havet, denna jättegrav. Den ofattbara katastrofen som tagit med sig älskade, fruar, män, systrar, bröder, barn, barnbarn far eller morföräldrar ned i det tysta djupet.

Vi fick lära oss nya ord som ”bogvisir” och ”ytbärgare”. Hjältar och köldstela överlevare intervjuades från däck på omkringliggande räddningsfartyg. På terminaler klamrade sig rödgråtna människor fast vid varandra medan tiden gick och hoppet försvann.

Man tänkte på Titanic. På sången ”Närmare Gud till dig” och kände hopplöshetens kalla kramp i var tanke den dagen. Det var en sorgens dag.

Minns du var du befann dig när du fick beskedet?

6 kommentarer

 1. Birgitta

  Jag glömmer heller aldrig. Hade åkt färja till Åland på en tjänsteresa kvällen innan. Vaknade på hotellrummet till nyhetssändningarna som givetvis var på finska. Med hjälp av min rumskompis som kunde lite finska förstod vi att det var riktigt allvarligt.
  Det mest suspekta var när vi ett dygn senare åkte hem med färjan å livet såg precis likadant ut som när vi åkte. Musiken spelade på de olika dansgolven, folk stod i barerna å drack sina drinkar medan jag tittade ut genom fönstret å tänkte på det overkliga i att ett dygn tidigare hade människor kämpat för sitt liv i det svarta å skrämmande havet.
  Först när vi kom till Arlanda å såg alla svarta löpsedlar förstod vi verkligen tragedin.
  Det har var innan mobiltelefonen var i var mans/kvinnas hand så mina föräldrar var verkligen oroliga innan jag kunde förmedla mig å berätta att det inte var vår färja som förlist.

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Vilken speciell känsla att färdas på samma hav direkt inpå händelsen. Tack för din berättelse.

 2. michael forsberg

  Jo,jag minns,sorgens-bedrövelsens-hopplöshetens och mitt i allt tacksamhetens dag.Den dagen är det som i Gessles sång,där kom alla känslorna på en å samma gång.Sköt om er och ta hand om varandra.

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Ja. Blandade känslor – hela spektrat från mörker till ljus – på samma dag. Det glömmer man aldrig.

 3. Håkan Rombe

  Varje höst när gula löv flyger efter gatorrna i vinden är det som vore det igår. Förtvivlade föräldrar, elever,personal på Malgomajskolan i Vilhelmina. Hoppet som släcktes vartefter och som till sist var ute, att någon av de 8 från Malgomajskolan i Vilhelmina överlevt. Klasskamrater och lärare var samlade på Församlingshemmet i Vilhelmina och vi försökte ta hand om varandra när inga positiva besked kom. Rektorn, 2 lärare och 5 elever från Malgomajskolan saknade, borta! Jag kände alla och de var de finaste människor man kan tänka sig. Den kvarvarande skolledningen arbetade föredömligt med att ta hand om elever och lärare. Och sig själva! Ganska snart kom det telegram från skolor i när och fjärran där elever och lärare uppmärksammat olyckan. Rörande teckningar och hälsningar från skolbarn i alla åldrar i alla världsdelar. I år var jag i Stockholm den 27:e sept men det spelar ingen roll var jag är den dagen. Jag ägnar dagen till att tänka på dem som inte kom hem från vänskolbesöket i Litauen och deras familjer, vänner mm.

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Tack för att du berättar. Så fruktansvärd dag i historien. Förstår att årsdagen bli speciell för dig som såg sorgen på nära håll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.