Historien om Gunnel

adalens

I ett av mina senaste inlägg där jag lovordade de norrländska läckerheterna kom kamsen att nämnas. Jag relaterade där till historien som Pelle Molin skildrade i Ådalens Poesi. http://runeberg.org/adalen/09.html.

Pappa brukade högläsa den berättelsen och den boken är även ett av mina allra första egna läsminnen. Men det är den enda berättelsen av Pelle Molin som jag lagt på minnet och för övrigt har jag inte haft någon kunskap alls om honom. Men jag minns att under min studietid i Härnösand jag brukade slänga ett getöga upp efter Ångermanälven när man åkte buss över Sandöbron och ägna Pelle Molin en liten tanke. Allt på grund av kamshistorien.

Så fick jag denna intressanta kommentar från en läsare igår som verkligen väckte min nyfikenhet.

Hej Gunnel – jättefin blogg hörru! Pelle Molin kan du också läsa för att du faktiskt knappast hetat Gunnel om det inte vore för honom. Faktiskt! Och fascinerande är också Fredrik Lindskog, fiskaren och friluftsälskaren som ”lurade” iväg Pelle över fjällen till Nordland och sen också arbetade som läkare i Arjeplog. Jag skrev på en bok om bl.a. dessa saker, men lade ned pga noll intresse från norr. Lycka till med allt! C-H från Sandviken (i kolbullebygd – Gästrikland)

Tack C-H! Gissa om jag blev nyfiken och intresserad av att få veta mer, om Pelle Molin, om Fredrik Lindskog och förstås…Historien om Gunnel:) Jag började genast googla och insåg att det fanns en hel del spännande öden och äventyr att läsa. Han fotvandrade till Norge ihop med denne unge läkare Fredrik Lindskog i slutet av 1800-talet och vistades en del i dessa trakter och i nordnorge.

http://smulansblog.blogspot.it/2014/07/pelle-molin-borjan-till-slutet.html

Här finns även Historien om Gunnel:) Och jag kommer att söka vidare och läsa mer om detta.
http://runeberg.org/adalen/03.html

En kommentar

  1. C-H

    Fredrik Lindberg blev en av de allra första att efter detta döpa en dotter till – Gunnel. Ett vackert namn till ett fint flickebarn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.