Äggtemplation

aggen

Så visslar dagar och vårveckor förbi i en rasande takt och påsken är redan passerad. Den för ett par dagar sedan så fullpackade butiken gapade åter tom tills för ett par timmar sedan och nu är hyllorna fyllda igen. Snöovädret utanför känns i onödigaste laget, men låter oss inte luras. Snön smälter så sakteliga och  vårfåglarna börjar fria så smått och plötsligt är det dags att packa ned påskpyntet i lådan igen. Det som alldeles nyss kom upp. Överallt syns spår efter små älskade påskbesökare. Teckningar pärlplattor och fingeravtryck. Jag känner mig mjuk i hjärtat.

I vanlig ordning går tankarna bakåt och framåt i tiden. Minnen, milstolpar och framtid i en salig blandning. Ett tecken på att man blir äldre är nog tänket att det är bäst att packa ned påskpyntet prydligt ifall det är någon annan som ska plocka fram det nästa gång. Alternativt så åker det då raka spåret på tippen vilket för mig är helt i sin ordning. Mina minnen är det tveksamt om någon annan sätter värde på. I den lilla påsklådan ligger blandat gammalt och nytt. Fådda, ärvda köpta och hemgjorda saker i en osalig mix. Långt ifrån lika nostalgiska som julsakerna men ändå spridare av känslor.

Ännu har jag kvar några av de vackra äggen som en dam på ett äldreboende gjorde och sålde för många år sedan. De har ännu behållit sin skönhet och glans. Jag köpte några och  tänker på henne varje gång jag hänger upp eller tar ner dem. På bilden ser ni mammas ägg som även hon köpte av samma dam. Påskäggen är som en spegelbild av själva livet, spröda brokiga och hänger på en skör tråd. Innehållet är redan preskiberat men vi har ju chans varje ny morgon att spara livets finaste ägg i minnet.

Högsäsongen brakar på och det finns inte mycket tid till vila och eftertanke. Fötterna värker och stegen känns tunga. Men tacksamheten över avklarad arbetspåsk är stor. Ännu stundar vårvinterdagar av lugnare sort och kanske tid för lite avkoppling. Och förr än vi anar så sitter vi där på altanen i den stora tystnaden med kaffetåren och kikaren, spanar på vårfåglarna och väntar på ljudet från när isen lossar i brudslöjan. Livet går vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.