Om gullvivor och namn

Vi bor i kvarteret Gullvivan! Fast det tänker jag oftast inte på! Men när jag tänker på det blir jag glad. Jag växte upp med gullvivor i Småland och har det fortfarande lite som favoritblomma.

De växer dock inte vilt här i Umeå. Vi har bara några omplacerade från Småland i vår trädgård. Nu är de vissna förstås och knappast till någon glädje för tillfället. Men de bidar sin tid till nästa försommar. “Allt har sin tid” för att tala med Predikarens ord i Bibeln.

Det kan ligga så mycket i ett namn – eller inte. Förr gav man ofta namn för att de betydde något. Så tänker långt ifrån alla idag. (Även om man träffar dem som gör det.) Ibland hör man utläggningar från Bibeln, om vad alla de olika namnen betyder. Särskilt från Gamla Testamentet. Det blir då väldigt intressant med namn, då det stämmer fint med levnadsbeskrivningarna.

Mitt eget namn sägs betyda “strid”. Kan ju tas på olika sätt. Man vill ju inte orsaka stridigheter. Men att strida för sanning och rätt, för att uttrycka det lite klyschigt – det vill man ju gärna. Då behövs det även lite mod – nå´n som har det inbakat i namnet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor