En stillastående lus

Läste idag om en lite märklig sak. Eller rättare sagt, en lite lustig kommentar.

Det var i en artikel om nyupptäckta fossilfynd i bärnsten, som hittats i de italienska alperna. Fossilen bestod av ett par så kallade gallkvalster. Det är en speciell grupp löss, som enbart lever av växter.

Dessa gallkvalster visade sig vara så gott som identiska med de gallkvalster som lever idag. Den enda skillnaden var väl egentligen att de fossila tros ha levt av de tallar, som kådan kom ifrån. Den kåda som inneslöt dem, och sedan stelnade till det vi kallar bärnsten. Enligt evolutionsterin och den geologiska tidsskalan dateras gallkvalstern till 230 miljoner år.

Och nu kommer jag till den lite märkliga kommentaren. I artikeln stod något i stil med att fynden banar väg för för en bättre förståelse av den väg evolutionen tagit. Men hallå! De fanns där fullt färdiga, och ser likadana ut idag!

En märklig väg må jag säga, om den inte slingrade sig framåt under 340 miljoner år!

Källor: http://www.pnas.org/content/early/2012/08/21/1208464109.abstract
http://phys.org/news/2012-08-prehistoric-bugs-million-years.html

(Bärnstenen på fotona kommer från Baltikums rika bärnstensfyndigheter. Fossilen inuti är inte gallkvalster, utan några andra av de småkryp man så ofta hittar i bärnsten.)
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor