Om gastropoders matvanor

Läste idag om havssniglar. Att de har ätit på samma sätt i 500 miljoner år.

Det kan man se på fossila mundelar, som man hittat i Burgess Shale, en berömd fyndplats för fossil uppe i Klippiga bergen. Fossilen därifrån kommer från djur som levt nere på havsbottnen. Sen har havsbottnarna pressats upp och bildat höga berg. Och kvar i bergen ligger det fullt med fossil, bland annat de här omtalade havssniglarna.

Fast de 500 miljoner åren kommer från en beräkning, som gjordes inne på ett kontor. Det var också ganska länge sedan, men inte riktigt lika länge. Nu har det varit på tal ett tag att man tänker räkna om åldern, men det är ganska mycket jobb med det.  

Personligen är jag böjd att tro att dateringen inte riktigt stämmer. Det man säkert kan veta är att de fossila sniglarnas mundelar ser likadana ut som på de havssniglar som lever idag. Sniglarna tillhör en större grupp mollusker, eller blötdjur. Gastropoder heter det på latin. Nå´n mer som tycker det låter lite mer sofistikerat än både sniglar och blötdjur?


Källa: http://phys.org/news/2012-08-mouths-molluscs-ancient-snail.html

 

2 kommentarer

  1. Johnny Bergman

    Ditt senaste inlägg om åldersbestämning påminner mig om en rolig historia om en guide som jobbade i Yellowstones nationalpark.

    Han hade en grupp besökare där, som tittade på en klippformation. Guiden sa: – Den här formationen blev till för 500 miljoner och tio år sedan. -Men hur kan du veta så exakt, undrade en av besökarna? -Jo, svarade guiden lugnt. Jag började jobba här som guide för 10 år sedan och då vid den tidpunkten fick jag lära mig att de var 500 miljoner år.

    Det är skillnad på uppskattning och verklig ålder. Man får ta vissa uppgifter med en nypa salt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor