Denna dagen ett liv!

“Denna dagen ett liv”! Så sa han farbror Melker.

Ibland är det roligt att tänka så, som om denna enda dagen vore mitt enda liv. Det blir allvarligt också, för man blir lite extra noga med allting. Vad man gör, vad man säger, hur man är, osv…  

Men samtidigt blir det inte så allvarligt ändå. För man har ju i bakhuvudet att det kommer flera dagar. Många flera dagar, för kanske de flesta av oss, om inget extraordinärt inträffar. Och därmed flera liv, om man tänker som farbror Melker.

Vi har en blomma i trädgården kallad daglilja. Har faktiskt inte tänkt på om blommorna bara blommar en endaste dag. För det kommer nya hela tiden. Men så många dagar är det inte, det ser man av att det samtidigt sitter vissna blommer bredvid de nya.

Det finns fler blommor som bara blommar en dag – eller en natt. Och så finns ju dagsländorna, som bara lever en dag i flygande tillstånd. (De har då levt länge som nymfer i och för sig.) Kanske andra insekter också – det har jag faktiskt inte tänkt på förrän nu.

Nu är det ett tag sen jag såg någon daglilja, bara bladen finns kvar. De har dessutom börjat att gulna. Och om den här dagen vore ett liv så är det över om några timmar. 

Förhoppningsvis får jag ett nytt liv imorgon! Om man tänker i farbror Melkers tankebanor. Och kanske värdesätter man dagen – livet – mer, om man tänker som han!

 (Foton: Nutida och fossila (visserligen) trollsländor från Creation Museum i Kentucky, USA. Daglilja från Moléns trädgård,)

2 kommentarer

  1. Kristina

    Dagliljorna blommar bara en dag, Ja att leva varje dag som det vore den sista är svårt. Samtidigt är det tur att varje dag är Guds nåd ny, vi får börja om om och om igen. ”Varje morgon lyfter hela världens framtid djupt ur det som var” sjöng vi i min gamla kör o refrängen var Ny din nåd var morgon. Härligt ha en härlig dag kram

  2. Gunnel Molén

    Svar till Kristina (2012-09-21 10:37)
    Tack Kristina! Innan jag hann publicera fick jag veta om en fruktansvärd olycka, där livet tagit slut för ngn på ett förödande sätt för efterlevande. Så – jag funderade att ta ngt annat. Men då jag skrivit med allvar i botten så valde jag det ändå. Svåra saker händer varje dag, men vill ju inte det ska låta för ”lättvindigt”! Vilken fin strof – har aldrig hört den förut, sparar den ngnstans… Ha en härlig dag/liv du också…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor