Vadå reptilhjärna?

Så trött jag är på att höra om reptilhjärnan! Om hur den skulle vara orsak till en mängd olika saker. Som aggresivitet och annat dåligt beteende, alkoholvanor, sockerberoende och en hel massa annat.

Det där med sockerberoende läste jag i en bok som handlade om just sockerberoende. Det tycker jag är lite extra udda. Är reptiler kanske extra benägna på sötsaker? Kanske någon med  reptil som husdjur vet? Själv har jag fått en lite annan uppfattning om reptilers matvanor, även om det kan skilja från reptil till reptil. Eller menar man att forntidens reptiler var extra sötsaks-benägna, men nu ändrat sina matvanor.

Men det här med aggresivitet och dåligt uppförande är lite allvarligare. För om det nu beror på reptilhjärnan så reduceras det egna ansvaret. Det blir kanske inte så viktigt att be om förlåtelse om vi sårat någon under resans gång. Och att försöka skärpa till oss och försöka  uppföra oss lite bättre framöver – hjälper det om nu reptilhjärnan sitter därinne och styr.

Lite konstig biologisyn hur som helst. Att jag har en del av ett djur intransplanterad, som jag släpat med mig från en avlägsen forntid, och som sägs styra mina göranden och låtanden i vardagen.

Ja, jag vet att det jag skriver kanske inte stämmer till 100 % med hur evolutions-forskarna egentligen menar. Och ofta ser man att det blivit en klyscha man slänger ur sig i olika sammanhang, både beträffande sig själv och andra. Utan att egentligen tänka på innebörden i det man säger. Man kanske inte ens funderat på om man tror att det är sant!

Själv köper jag det inte! Är så glad för min alltigenom mänskliga hjärna. Vet att jag långt ifrån alltid beter mig korrekt, kan brusa upp och bli arg, vara ego med mera. Men det är alltigenom mitt eget fel, och när jag märker det tar jag gärna ansvar för det och ber om ursäkt!

Reptilhjärna – vilket snack!
 

(Foton: Familjens egna från Creation Museum i Kentucky, USA.)

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter

Sidor