Om stegomastodonter med flera…

P1010107.jpg,stegodontTänk så mycket elefantdjur det fanns i forntiden! Inte bara stegodonter och mastodonter, utan också stegomastodonter. Plus mammutar och andra, i en hel massa olika storlekar.

Fast i grund och botten verkar det röra sig om samma grundtyp av elefantdjur, eller möjligen ett par stycken. (Den asiatiska elefanten har exempelvis genom DNA-analyser visat sig närmare släkt med den nu utdöda mammuten än med den nutida afrikanska elefanten.)

Sen har de anpassat sig på lite olika sätt beroende på klimat och miljöer. En del blev ullhåriga på grund av istidens kyliga klimat, medan andra blev osedvanligt små, på grund av det karga klimatet på isolerade öar. För att nämna ett par exempel.

Idag finns bara “vanliga “ elefanter kvar – plus några i en isolerad dal i Nepal som ser ut som stegodonter. Men eftersom stegodonten är utdöd sedan länge, så räknas den nutida i Nepal också som vanlig. Den “liknar” bara! (Se http://creation.com/lost-world-animals-found)

Det forntida elefantdjur jag egentligen vet minst om är stegomastodonten. Men jag hittade ett foto på ett skelett från en sådan vi tog på ett besök på Smithsonian Museum i Washingon DC, USA. Så – de bör ju ha funnits, de också!
(Övre bilden Mastodont, och undre bilden Mammut. Foton tagna på Carnegie Museum i Pittsburgh, USA. Översta bilden är på en Stegomastodont på Smithsonian Museum i Washington DC, USA.)

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter

Sidor