Stum som en fisk, eller…?

“Stum som en fisk” brukar det heta. Men det stämmer tydligen inte! Det finns några olika slags fiskar som frambringar ljud på lite olika sätt.

En av dem är clownfisken. Och får man tro den senaste forskningen kan den dessutom låta aggresiv. Clownfiskar lever gruppvis, i en speciell rangordning. Om den största och mest betydelsefulla fisken i gruppen dör, flyttar övriga fiskar upp ett steg i hierarkin.

Men så var det ljudet! Enligt forskarna består det huvudsakligen av två olika sorters ljud. Dels ett aggresivt som frambringas av de fiskar som jagar runt och så att säga är lite mer “på hugget”. Och dels ett av dem lite mer undergivna fiskarna. Forskarna upptäckte också i studien att mindre fiskar producerar kortare ljud, med högre frekvens än de större fiskarna.

Så mycket det finns om fiskar som man inte vet! Återstår frågan hur en liten clownfisk, cirka decimetern lång, kan låta aggresiv. Lilla Nemo i Disney-filmen – han var ju så söt och snäll. Men ganska så uppfinningsrik ändå. Dessutom stämmer det långt ifrån alltid med att små är snälla och stora elaka och aggresiva.

Så – fråga om clownfiskens aggresivitet överlåter jag åt forskarvärlden att bedöma.

Källa: http://phys.org/news/2012-11-fish-clownfish-status-social-groups.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter