Vackra drakflugor!

Sommaren är borta och med dem trollsländorna. Så helt rätt tidpunkt att skriva om trollsländor är det kanske inte.

De dyker dock fortfarande upp på bild i olika sammanhang förstås, lika vackra som alltid. Ofta då med det engelska namnet –  dragonflies. Tänk om vi skullle kalla dem för drakflugor här i Sverige? Låter knappast vackert (men mannen gillar det)!

Men å andra sidan – gör trollsländor det? Har  faktiskt aldrig tänkt på troll i samband med denna så vackra insekt, med sina skira, skimrande vingar.

Konstigt egentligen hur mycket man säger utan att egentligen tänka på dess innebörd!

Saknade någon live-bild, så det fick bli av  fossil, där någon nutida finns med för jämförelsens skull. Kanske lite trist förstenad, men för övrigt lika. Den enda egentliga skillnaden man kan se mellan fossila och nu levande trollsländor är att vissa av de forntida var så mycket större. Vissa av dem hade upp till 80 cm mellan vingspetsarna.

De hade varit något att få se, skimra fram med sina snabba rörelser, över insjöns stilla vatten en sommardag! De största av de nutida arterna har en vingbredd på “endast” 20 cm. Det vore i och för sig inte så illa att få se någon med den storleken heller.

  (Foto från Creation Museum i Kentucky, USA.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter