Välbalanserade dinosaurier.

En nyligen gjord forskningsstudie, på  hjärnan och innerörat hos en Therizinosaurus, visar att dessa dinosaurier hade mycket välutvecklade sinnen. I varje fall då det gällde syn, hörsel och balans.

Resultatet av studien sägs vara något överraskande för forskarna, då nämnda dinosaurier anses ha varit fredliga växtätare. Men hallå! Nog kan man behöva både att se och höra väl, så ock att hålla balansen även som växtätare. Inte minst i forntidens lummiga växtlighet.

Fossilen av Therizinosaurus, som hittats i Mongoliet, visar att dessa forntidens reptiler var ca 7 meter långa och hade ca 50 cm långa klor. Bör ha passat bra till att gräva efter rötter och annan lämplig föda med. Forskarna tror att klorna också kan ha använts till att föra grenar till munnen, och kanske för att gräva upp termitbon. Nu är väl inte termiter några växter direkt, men man vet aldrig vad dessa Therizinosaurusar hade för sig. Även flera växtätare bland dagens djur är utrustade med kraftiga klor. Om än inte halv-metern långa.    

Tillbaka till balansen borde det vara bra att vara utrustad med en god sådan, om man är så pass lång som sju meter. Det vore ju ganska besvärligt om de skulle gått omkring och ramlat ideligen.

Källa: http://phys.org/news/2012-12-reveals-evolution-dinosaur.html

(Foto: Panorama-målning av "tänkt miljö", Carnegie Museum i Pittsburgh, Pennsylvania. Från familjens foton. )

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor