Om mars och fjärilar som luras

Snart är det mars…

Nåja, vi går ialla fall mot ljusare tider. Och det är en ny fin morgon på en dag som aldrig varit förut. Och en alldeles ny både, arbets- och fritidsvecka – i lagom proportioner. Det där med lagom proportioner hoppas man ju alltid på i varje fall. Men om jobbet känns roligt gör det ju inte så mycket om det blir lite mycket – ibland.

La just ut en liten vetenskapsnyhet om fjärilar på vår hemsida. När jag skulle dela den på facebook blev det lite tokigt. Då jag inte kan styra bilderna, som kommer med, ser det ut som om fjärilar jagar isbjörnar på flykten. Riktigt så skickliga är nu inte fjärilarna. Och så lever de förstås i andra klimatzoner än isbjörnarna. Så några forsknings-studier på det sambandet har hur som helst inte låtit sig göras.

Det har det emmelrtid gjorts med tamhöns och fjärilar. När fjärilar med ögonlika fläckar på vingarna närmar sig hönsen, tror de senare att det är rovdjur och flyr undan. Mimikry som det kallas – "skyddande likhet". Och att lyckas med att skrämma en stor höna, fast man bara är en lite fjäril – det är inte så illa, det heller!

http://www.dinosaurier.nu/nyheter/fj%C3%A4rilar-jagar-h%C3%B6ns-p%C3%A5-flykten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor