Johanna, gift med Kusas…

Blev uppmärksam idag på en kvinna i Bibeln jag faktiskt aldrig tänkt på förut.

Johanna hette hon och var gift med en fogde vid namn Kusas, som i sin tur var i tjänst hos Herodes. Johanna omnämns bland de kvinnor som följde Jesus när han vandrade runt "och gjorde väl och hjälpte alla" som Nya Testamentet så fint beskriver det.

Om kvinnorna står det att de fått hjälp på olika sätt, och nu hjälpte de till ekonomiskt. Och så mycket kan man ju förstå, att han förmodligen tjänade ganska bra Kusas. Men så mycket mer vet man inte om honom, ännu mindre än om Johanna, fast man inte får veta så mycket om henne heller.

Kan inte hjälpas än att man blir lite nyfiken. Möjligen står det något i någon annan historisk källa. Tror jag får lov att kolla det lite närmare..

 (Står om det i början av åttonde kapitlet i Lukas.)

5 kommentarer

 1. Gun-Britt Johansson

  Frid! Precis fått syn på denna kvinna också och skulle börja leta information och tänk att din bloggpost låg allra överst bland svaren. Funderar också lite över hennes situation. Ska leta mera. 🙂

  • Lena Save

   Johanna anklagades för äktenskapsbrott och skulle stenas – sådan var lagen. Men Jesus försvarade henne: Den som är utan synd kaste första stenen. Och folket släppte stenarna de hade beväpnat sig med.

   • Gunnel Molén (inläggsförfattare)

    Jo, Jesus svarade så vist – alltid. Utan att ge avkall på lagen.

    Du kopplar alltså ihop kvinnan i Joh 8:7ff med Johanna, Kufas hustru? Intressant! Kan du utveckla det lite mera, ngt mer bibelställe?

 2. Gunnel Molén (inläggsförfattare)

  Hej Christer!

  Roligt att du läst mitt blogginlägg, fastän jag haft bloggen vilande sedan oktober.
  Minns inte vilken bibelöversättning jag gick efter då jag beskrev Kusas som fogde.

  Nu vet jag inte vilken översättning du syftar till som ”vår”. Själv läser jag oftast Svenska Folkbibeln, som använder just ordet förvaltare. Vilket även Kärnbibeln använder, så det tycks som vi är överens där.

  Sen kan ju ordet fogde stå för lite olika betydelser. Jag tror personligen inte att de bibelövrsättare som använde ordet fogde ansåg en sådan fogde som drev in skatter. Utan mer i betydelse av tillsyningsman eller liknande – dvs samma som förvaltare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor