Att klaga eller inte klaga – det är frågan!

Ett tag sen den tog slut marsmånaden! Fast på sina håll kunde den här tavlan gälla för april. Våren är för sen i år säger många. Och så klagar man en massa på det! Och tänker på och jämför hur det brukar vara.

Mina minnen av hur det brukar vara, är att det helt plötsligt blir varmt – jättevarmt. Och så har våren försvunnit och med den alla fina ögonblick. Lövet spricker ut och utvecklas, knoppar slår ut, sädesärlan vippar ute på gården… Och det är så där alldeles ljummet och skönt i luften med sakta bris-vindar – som det bara kan vara på våren.

Så jag tänker njuta och ta vara på ögonblicken. Om jag inte minns fel var det ganska kallt i maj förra året. Man fick klä sig ganska varmt då man gick promenader eller satt ute någonstans och åt eller fikade. Och som uppflyttad smålänning försökte jag låta bli att tänka på hur grönskan och blommorna överflödar under maj söderöver. Jämfört med kargheten häruppe, som brukar vara fram emot midsommar, eller så. Och istället vara glad för det som ändå finns. 

Minns en gång när jag satt och tittade på hur en nyckelpiga kröp uppför ett blad, på en plats där det mest var grus och stora stenar. Och jag ser det där bladet och nyckelpigan så tydligt nu – nästan som ett fotografi i minnet. Det brukar vara så när man blir stilla i nuet och ögonblicken.  Man bär dem med sig och kan som ta fram och titta på dem ibland. Och minnas hur fint det var!

Så jag tänker inte klaga, eller tänka på hur det brukar vara. Utan försöka ta emot de ögonblick jag får. När jag inte har för bråttom vill säga, utan kan stanna upp och stilla mina tankar. Om det inte blir för extremt vill säga. Eller för varmt – för då är det jag som brukar klaga.

Men det tycker många att man inte får göra. "Men man får inte klaga" brukar det heta. (Fast man kan se på en del hur jobbigt de tycker att det är.) Jag brukar fundera på varför. Man tycks ju få klaga på både kyla och regn, så varför inte på värmen? Som om vi med våra ord kunde styra det kommande vädret.

Metrologi är så mycket mer än så – men det får gärna bli lite varmt till helgen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor