Om markblåkråkor och fossila släktingar.

Sökte bilder till några artiklar idag. Blev förstås att jag kollade också på foton, som m jag inte behövde. I varje fall inte för tillfället.

Slogs som ofta av hur tydliga och fina många fossil är. Som exempelvis de här fåglarna vi fotade för några år sen på Smithsonian. Till den översta hade vi bara skrivit "fågel". Så något mer vet jag just inte om den.

Om den här däremot hade vi antecknat att fossilen kommer från Sydamerika. Den ser nästan ut som om den var med om någon slags kataklysm just när den dog och blev till fossil. (Fossilen längst till höger är ett berömt fladdermusfossil.)

Och sen den här – som ser ut som om den springer. Om den har vi antecknat att fossilen hittats i Wyoming och är släkt med nutida markblåkråkor på Madagaskar. Ja, det stod förstås inte markblåkråkor på info-skylten på Smithsonian. Det stod "ground rollers". Och när jag slog upp det på wikipedia och gick över till svenska wik, så stod det markblåkråkor, och att de lever på Madagaskar.

I wikipedia får man veta att markblåkråkorna är mer markbundna än blåkråkorna. Ja, det skulle man ju kunna sluta sig till av namnet. Man får också veta att det inte finns några kända fossil av markblåkråkor. Och att det än så länge inte finns några indikationer på att de förekommit någon annanstans än på Madagaskar.

Får nog ta och studera det här släktskapet lite närmare. Nu stod det ju förstås bara att den fossila fågeln var släkt med den nutida markblåkråkan på Madagaskar. Inte att det var en sådan. Men ändå – helt säker kan man nog inte vara att det inte flög omkring några markblåkråkor i Wyomings forntid.

Eller gick omkring på marken, för att vara mera säker på saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor